Ingatlanunk értékesítése ingatlanközvetítő által történik. A részéről adott számlát hol tudom "felhasználni" (szja, illeték, . )?
Szerintem sehol.
Az értékesítésből származó bevételeddel szemben tudod az ingatlan megszerzésére fordított összegeket elszámolni, ha tudod okirattal igazolni. Ez a költség nem a megszerzésével kapcsolatban merült fel, hanem az értékesítésével kapcsolatban. Nincs mivel szemben elszámolni...
Nem tudom, hogy miért mondják. Lehet, hogy ebben a kérdésben sincs mindenhol egyetértés.
A törvény a következőket mondja ingatlan átruházás esetére:
Az átruházásból származó bevételből le kell vonni az átruházó magászemélyt terhelő következő igazolt költségeket:
- megszerzésre fordított összeg és ezzel összefüggő más kiadások,
- értéknövelő beruházások,
- a szerzési időponthoz tartozó bevételrész arányában az átruházással kapcsolatos kiadásokat, ideértve az adott ingatlannal kapcsolatban az állammal szemben vállalt kötelezettség alapján igazoltan megfizetett összeget is.
Úgy vélem, a 3. bekezdés miatt: ... az átruházással kapcsolatos kiadásokat...
Mivel nem egyértelmű, ezért van aki így gondolja, van, aki úgy. Átruházás a megszerzése is, ahol kötelező jelleggel vannak fizetendő dolgok. Földhivatali eljárási díj, adott esetben illeték-fizetési kötelezettség stb. De átruházás az értékesítése is. Az én véleményem szerint a megszerzéskor fizetendő "átruházási díjak" tartoznak a 3. bekezdésbe, nem azok, amikor értékesíteném és azzal kapcsolatban merülnek fel költségeim.
Azért írtam, hogy "szerintem"...
Ön dönt, de azt nem árt tudni, hogy az ingatlanosok sem mindig mindent tudnak jól! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!