Ismerősöm egy év alatt elad kb.3-4 autót. Kb.500-1 000 eFt között. Ezután neki kellene adóznia? És ha igen mennyit?
Ha magánszemélyként értékesíti ezeket az autókat (olyan sok van neki), akkor az évi 600 ezer forint bevételt meghaladóan ki kell számolnia, hogy keletkezik-e belőle neki adóköteles jövedelme.
Ha igen, akkor azt be kell vallani és megfizetni utána a 16 % SZJA-t.
Adóköteles jövedelem:
Bevétel - költségek
Bevétel az, amit az autók eladásáért cserébe kap.
Költségként le lehet vonni az eladott gépjármű megszerzésére fordított összeget, ha azt hitelt érdemlően igazolni tudja valamilyen írással. A kettő különbözete a "haszon", "adózatlan jövedelem", vagyis az adóköteles jövedelem.
Ha nem tudja igazolni semmivel a megszerzésre fordított összeget, akkor a bevétel 25 %-a számít adóköteles jövedelemnek.
Ha a kiszámított jövedelem nem lépi túl az évi 200 ezer forintot, akkor nem kell bevallani és fizetni sem utána az SZJA-t. Ha túllépi, akkor csak a 200 ezer feletti rész kell bevallani és az után kell megfizetni az adót.
Jópofa az elöző, de ez nem igaz.
Mivel ezt a srác üzletszerűen csinálja, így igen kellene. Amíg nem kapják el, addig jó. Utána, 1-2 millió körüli lesz a bírság.
Kedves Előző Válaszoló!
Én nem jópofa voltam, hanem leírtam a valóságot.
A kérdező azt írja, magánszemély, nincs vállalkozása.
Ebből azt vagyok kénytelen feltételezni, hogy van egy emberke, akinek volt 3-4 autója valamiért, amit most egyszerre értékesít kb. 1 éven belül. Ez mitől lenne üzletszerű?
Ha szinte egyszerre eladogatom az ingatlanjaimat, mert egyiket vettem, a másikat nekem ajándékozta édesanyám, harmadikat örököltem, akkor én már üzletszerűen csinálom? Hát nem!
Ha olyan célzattal veszi az autókat, hogy eladogassa, az már gazdasági tevékenység, és "engedélyköteles". Arra nem vonatkoznak a fentebb leírt dolgok...:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!