Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Ismerősöm egy év alatt elad...

Ismerősöm egy év alatt elad kb.3-4 autót. Kb.500-1 000 eFt között. Ezután neki kellene adóznia? És ha igen mennyit?

Figyelt kérdés
Magánszemély, nincs neki vállalkozása.
2015. máj. 4. 14:00
 1/3 anonim ***** válasza:

Ha magánszemélyként értékesíti ezeket az autókat (olyan sok van neki), akkor az évi 600 ezer forint bevételt meghaladóan ki kell számolnia, hogy keletkezik-e belőle neki adóköteles jövedelme.

Ha igen, akkor azt be kell vallani és megfizetni utána a 16 % SZJA-t.

Adóköteles jövedelem:

Bevétel - költségek

Bevétel az, amit az autók eladásáért cserébe kap.

Költségként le lehet vonni az eladott gépjármű megszerzésére fordított összeget, ha azt hitelt érdemlően igazolni tudja valamilyen írással. A kettő különbözete a "haszon", "adózatlan jövedelem", vagyis az adóköteles jövedelem.

Ha nem tudja igazolni semmivel a megszerzésre fordított összeget, akkor a bevétel 25 %-a számít adóköteles jövedelemnek.

Ha a kiszámított jövedelem nem lépi túl az évi 200 ezer forintot, akkor nem kell bevallani és fizetni sem utána az SZJA-t. Ha túllépi, akkor csak a 200 ezer feletti rész kell bevallani és az után kell megfizetni az adót.

2015. máj. 4. 18:06
 2/3 anonim ***** válasza:

Jópofa az elöző, de ez nem igaz.

Mivel ezt a srác üzletszerűen csinálja, így igen kellene. Amíg nem kapják el, addig jó. Utána, 1-2 millió körüli lesz a bírság.

2015. máj. 7. 15:56
 3/3 anonim ***** válasza:

Kedves Előző Válaszoló!

Én nem jópofa voltam, hanem leírtam a valóságot.

A kérdező azt írja, magánszemély, nincs vállalkozása.

Ebből azt vagyok kénytelen feltételezni, hogy van egy emberke, akinek volt 3-4 autója valamiért, amit most egyszerre értékesít kb. 1 éven belül. Ez mitől lenne üzletszerű?

Ha szinte egyszerre eladogatom az ingatlanjaimat, mert egyiket vettem, a másikat nekem ajándékozta édesanyám, harmadikat örököltem, akkor én már üzletszerűen csinálom? Hát nem!

Ha olyan célzattal veszi az autókat, hogy eladogassa, az már gazdasági tevékenység, és "engedélyköteles". Arra nem vonatkoznak a fentebb leírt dolgok...:)

2015. máj. 8. 19:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!