Most akkor feketén dolgozom, igaz?
Fél éve vagyok egy építési válalkozónál...De a szerződésemet minden héten újítják. Tehát hetente írok alá. És a fizetésem egészét készpénzben kapom ki, tehát nem utalnak-már itt gyanus volt, de nem néztem annyira utána-
Tegnap elmentem a háziorvosomhoz, akinél már vagy négy éve nem voltam és azt mondta az asszisztens, hogy nem él a TB-m..Ami gondolom azt jelenti, hogy mégsem jelentettek be..
Ilyenkor mit tehetnék? Ha feljelentem, én is megüthetem magam. És igazából ott hagyni se nagyon szeretném, mindennek ellenére sem, hiszen egy hónapban átlag 150-170-et keresek.
Valaki segítsen..Az mtk paragrafusaiba, már belebolondultam.
21/F
1. Szólsz a főnöködnek, hogy nem él a tb és nem fizetsz adót, ezért jelentsen be, mert ennek következményei lesznek
2. otthagyod, és keresel egy normális munkát ahová bejelentenek.
Egyedül élek, saját magam tartom fent már 19 éves korom óta, egy gyors "ott hagyom oszt csá" a lakhatásomba is kerülhetne..
Azért nem dúskál a magyar ember álláslehetőségekben...
Persze ezzel nem azt akarom írni, hogy "hú de jó nekem ez a szituáció" hanem azt, hogy egy felmondás-ismétlem magam- a lakhatásomba is kerülhetne.
Ha nem vagy bejelentve nem csak TB-t nem fizet ám utánad hanem semmit. Nyugdíjat, munkanélkülit, semmit.
150 ezer nettó járulékai kb. még egyszer 150, ezt megspórolja rajtad minden hónapban.
Először is jó lenne tudni, hogy mi az pontosan amit hetente aláírsz.
Mert könnyen lehet, hogy egyszerűsített foglalkoztatással vagy bejelentve. Annál nincs TB, de nem dolgozol feketén. Ha egyszerűsített foglalkoztatással vagy, akkor a munkaszerződés "kiváltja" a jelenléti ívet. Ennél a foglalkoztatásnál jellemzően készpénzben fizetnek és nem utalnak (mellesleg van ahol a "rendes" munkavállalóknak is kp-ben fizetnek)
Mielőtt beszélnél a munkáltatóddal, nézd meg, hogy mit írtál alá.
Ha már több hónapja így dolgozol, akkor ügyfélkapun keresztül az EBEV szolgáltatásokban meg tudod nézni, hogy milyen fizetési adatokkal jelentett le a munkáltatód (minden következő hónap 12-ig, mint az össze többi kifizetést)
Mielőtt belekötne valaki:
Egyszerűsített foglalkoztatásnál a heti/havi/éves munka korlát azonos felek közt számít, azaz elméletileg akár az év 365 napján dolgozhat valaki egyszerűsítettel (minimum 4-5 foglalkoztatónál, az egyszerűsített foglalkoztatás jellegétől függően: alkalmi, vagy idénymunka)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!