Ha hírdetem minden féle körben, hogy oldalakat csinálok embereknek, akár cégeknek pénzért, akkor azzal kell adóznom? Ezt hobbiszinten csinálom + némi pénzért. Párezres értékben.
Terveztem, hogy oldalt is csinálok ehhez a dologhoz, hogy tudjam hirdetni.
Muszálj lenne havi szinten pár ezret legalább megkeresnem + pénzként.
Ne akarj feketézni, mert belefuthatsz egy adóellenőrzésbe!
Pláne, ha cégeknek akarod csinálni, akik biztosan kérni fognak róla számlát.
Minimum adószámot kell kiváltanod a NAV-nál arra a tevékenységre, amelyet végezni akarsz. Aztán negyedévente adózni és EHO-zni belőle, majd év végén adóbevallást készíteni róla és rendezni az SZJA + EHO különbözeteket.
Weboldalkészítést nem lehet csinálni adószámos magánszemélyként!
De igen, ez üzletszerű tevékenység, szóval minden forintja adóköteles. Emellett cégek szóba se fognak állni veled, ha nem tudsz nekik számlát adni.
Van tíz olyan weboldalam, amit én alakítottam ki, én gondozom. Egy fillért sem kértem, kaptam érte. Egyik a sajátom, a többi barátaimé.
A hatóság mindegyiket berendelte, hogy igazolják, semmit nem kaptam érte. Sem fizetséget, sem természetbenit. Végül nem lett baj, de a hercehurca elég volt bőven.
Mellesleg olyan oldalak, amelyből nekik sem származik hasznuk. Egy webáruház esetében nem hinnék el becsületszóra, hogy szívességből készült.
Weboldalkészítést lehet adószámos magánszemélyként végezni. Szellemi munkának számít, tehát megbízási jogviszony "tapad" hozzá.
A kérdező azt írta, pénzért. Tehát nem szívességből, arra válaszoltunk. Ha pénzért csinálja...:)
A szívességi (ingyenes) logikusan nem adóköteles.
"A kérdező kommentje:
Magyarországon már ezért is adózni kell? De mindenért itt"
Ha jövedelemre teszel szert, azért kell személyi jövedelemadót fizetni. Nem már, hanem régen, s nem csak itt, hanem szerte a nagyvilágban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!