Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Ha ajándékba kapok egy autót,...

Ha ajándékba kapok egy autót, átírásnál mennyit kell adóznom?

Figyelt kérdés
Olvastam, hogy az autó vételárának a 25%-át ki kell fizetni, de ingyen kaptam, így nincs vételár, viszont mondták nekem, hogy ajándék után is kell adózni.
2015. jan. 22. 19:48
 1/3 anonim ***** válasza:

Nem adózni kell hanem illetéket fizetni, aminek semmi köze az árához.

Az sem mindegy, hogy kitől kapod az ajándékot! Ha egyenesági rokontól akkor pl. a vagyonszerzési illetéket elengedik.

[link]

2015. jan. 22. 20:10
 2/3 Koplárovics Béci ***** válasza:
Ha nem egyenesági rokontól kapod, akkor viszont dupla(!) illetéket kell fizetni. Ilyenkor érdemes inkább visszterhes vagyonátruházási szerződést írni (nem kötelező ráírni árat), és akkor nincs dupla illeték. Nekem az okmányirodában mondták ezt, amikor odaadtam egy ismerősnek az egyik öreg autómat (vettem újat, értéke nem volt, neki meg kellett), hogy inkább írjuk át visszterhesre, mert így dupla illetéket kell majd az ismerősnek fizetni. Újraírtuk, nem volt vételár, nem volt gond.
2015. jan. 22. 21:26
 3/3 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat!

Anyukám vette az unokatesómtól egyébként.

2015. jan. 23. 07:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!