Ez adócsalásnak számít? (munka bejelentése)
Diák vagyok, és állandó diákmunkám van, tehát majdnem minden nap megyek dolgozni. Ez stabil és biztonságérzetet ad, sajnos fontos, hogy legyen állandó jövedelmem, csóró fajta vagyok. Szeretnék 1-2 éven belül kimenni külföldre egy kicsit megszedni magam, viszont ahhoz a munkához, amit én nézem (mindegy, micsoda), tapasztalat szükséges, anélkül szóba se áll velem a közvetítő iroda.
A kérdésem az, bejelentethetem-e magam állandó (nem diák) munkára egy rokonnal, akinek vállalkozása van úgy, hogy közben valójában a diákmunkát csinálom? Tehát a "felnőtt" munka csak papíron létezne, viszont a diákkeresetemből fizetném az utánam fizetendő adókat. Ez így csalásnak számít? Nem szeretnék bajba keveredni, de tényleg csak néhány hónap, max féléves viszony kellene. Keresgélek is munkát, ami adhatna tapasztalatot, de sok kockázattal jár: behívnak interjúra, amiatt le kell mondanom napokat a diákmelóból, aztán behívnak próbanapozni, amiatt is le kell mondanom napokat, de eddig még nem jött össze egy munka se, és már nagyon kínosnak érzem, hogy folyton lemondom a munkás napjaimat ezek miatt. Ez nekem pénzkiesés is, meg rizikó is, mert bármikor rám unhatnak, aztán volt-nincs stabil diákmunkám.
Köszönöm előre is a válaszokat.
Az nem állítanám, hogy adócsalás, inkább azt, hogy nem szabályszerű, nem törvényes.
Alapvetően az az előírás, hogy ha egy dolgozó (bármilyen jogviszonyban) munkát végez, arra kapjon jövedelmet, a különböző jogviszonyokra előírt egyéb juttatások (szabadság, stb.) rendezett legyen és törvényes, a jövedelem után le legyenek vonva a kötelező terhek.
Az nincs megtiltva, hogy semmi munkáért ne lehessen bármiféle javadalmazást kapni.
Nem szép dolog, amiben mesterkedsz, de ha ez visz előrébb és "titok" marad (nem szül feszültséget a többi dolgozó között, akik tudomást szereznek róla), akkor aggályos, de járható út...:)
(Nem is gondolnád, mennyien nem dolgoznak meg a pénzükért, jelentős részük még csak a munkahelyen sem jelenik meg)
Köszi, de értem én, hogy miről van szó.:)
Ajánlom még hozzá, hogy ha egy mód van rá, részmunkaidőben "végezd" ezt a munkát, kevesebb a közterhe, amit a munkáltató a szívességért cserébe elvár Tőled még úgy is, hogy konkrétan nem kapsz fizetést.
Az önéletrajzba úgysem kerül bele, hogy egy bizonyos munkát napi hány órában "végeztél".
Neked olcsóbb, és a cél is megvalósul.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!