TB maradék decemberre, új munka?
A helyzet az, hogy a diákom okt. 31-én ugye lejárt, azaz dec. 16-tól fizetni kellene TB-t.
Viszont sikerült szereznem munkát, azonban januári kezdéssel - még pontosan nem tudom milyen dátummal vettek fel, csak azt mondták, hogy 7-én jöjjek csak, mert 5-6 náluk újévi leltár, ne akkor jöjjek be.
A munkáltatóm arra kért, hogy kérjek egy 25 alatti kedvezményes adózási igazolást, amit csak 7-én ráérek vinni.
"...érvényesítés feltétele, hogy a munkavállaló az állami adóhatóság által kiállított, 15 napnál nem régebbi igazolással (egy alkalommal) a munkáltató részére igazolja, hogy legfeljebb 180 nap biztosítási kötelezettséggel járó munkaviszonnyal rendelkezik."
Most akkor TB-ről is van itt akkor szó?
Összességében, hogy zajlik így a TB fizetésem?
nem, amit idéztél arról szól, hogy pályakezdő vagy!
tehát életedben eddig max. 6 hónapot dolgoztál...
a tb-d addig fizetni kellene, de 1 hónappal nem fognak foglalkozni!
Oké, legalább a papírt akkor értem.
Június óta keresek munkát, úgy voltam vele, hogy amíg van diákom, addig kell találnom valamit, fene hozta így, hogy most lett meló.
Előző héten mentem volna be a Munkaügyibe, ha ez akkor nem jött volna össze.
Azért vagyok csak kicsit összezavarodva, hogy akkor a most dec 16-tól januári kezdésemig kéne-e befizetnem valamit?
A munkáltatóm csak annyit mondott, hogy mire kezdek, el lesz intézve minden, hivatalosan, csak ezt a papírt kérik tőlem.
December 16-tól a január X.Y. napi kezdésig fizetned kell magad után az egészségügyi szolgáltatási járulékot!
Ha nem teszed, majd automatikusan előírja részedre a NAV, mivel látni fogja a rendszerben, hogy potyautas voltál ebben az időszakban.
Mivel a törvény azt írja elő, hogy Neked van bejelentési kötelezettséged ezzel kapcsolatban, ezért nem is lepődhetsz meg, ha egy mulasztási bírsággal is "megkínálnak" még.
14T1011-es nyomtatványon kell bejelentened a fizetési kötelezettségedet és ezen is kell kijelenkezni. De kijelentkezni csak akkor kell, ha valami más miatt lennél jogosult (pld. GYES) eü. ellátásra, nem pedig a munkaviszonyod jogán. A munkaviszonyt jelenti a munkáltató a belépésedkor, ezért tud róla a NAV, és az alapján onnantól kezdve visszavonja a fizetési kötelezettséget. GYES-t, stb. nem jelentenek, azért kell az illetőnek magának bejelentést tenni róla.
A fentieket helyetted a céged nem tudja megoldani és nem is oldhatja meg. Magyarul semmi köze hozzá.
Köze a 25 év alattiak foglalkoztatása után megillető kedvezményhez van, amelyhez az igazolást a NAV állítja ki.
A fentiek két különböző dolog...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!