Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Lakás bérbe adása után kell...

Lakás bérbe adása után kell adóznom?

Figyelt kérdés

Össze vissza hallottam már mindenfélét.

Valaki hozzá értő esetleg felvilágosítana?

Sokan ugye be se jelentik és feketén adják ki.

De ha bejelentem akkor mennyit kell adóznom?

Olyat is hallottam h 16%-ot mindenképp adóznom kell. De 10%-ot visszaigényelhetek. Olyat is hallottam már, hogy csak akkor kell adóznom belőle ha meghaladja az évi 600.000 Ft bevételt. Tehát most nem tudom mi az igaz.

A NAV-nak az oldalán találtam vmit, de laikusként sajnos nem nagyon tudok eligazodni rajta.

Valaki leírná nekem pontosan minden részletre kiterjedően?

2015. jan. 6. 14:37
 1/8 anonim ***** válasza:
51%

Nagy hülye vagy ha bejelented és adózol ezeknek a tetveknek.

Én már sok albérletben laktam de egyik sem volt bejelentve.

2015. jan. 6. 15:16
 2/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm az intelligens válaszodat és hogy lehülyéztél. Én nem támadlak semmivel ennek ellenére. Tudatlanságod miatt elmondom, azért kell bejelentenem, mivel közjegyzőit is akarunk íratni, tehát ha bármi gond van nem fizetnek akármi, akkor nem is kell pereskedni stb, egyből lehet a közjegyzőivel a rendőrséghez fordulni aki 2 nap alatt kirakja őket. És mielőtt elkezdesz megint intelligensen ok nélkül támadni, hogy miért akarjuk ezt. Nos, azért mert családból már jártak úgy, hogy nem volt bejelentve. Aztán nem fizettek egy idő után különböző okokra hivatkozva. Aztán 2-3hónap után mikor még mindig nem látták a pénzt, közölték, hogy akkor el lehet hagyni az ingatlant. Nem akarták. Erre perre vitték az ügyet. Nem volt bejelentve alapból rosszul indult, plusz a per ideje alatt a bérlő igényt tarthatott a lakásra, tehát a per ideje alatt eltöltött időt se fizette ki. Se bérleti díj, se rezsi. Más kérdés, hogy a pert megnyerte és utána visszakapta a rokon a pénzt. DE, ez több mint egy év volt mire lezajlott, és akkor azért elég rosszul érintette ez a dolog. Lett volna jobb dolga is, mint ezzel foglalkozni.

Remélem kielégítettem tudatlanságodat.

Ezúton kérném még egyszer, hogy CSAKIS hozzáértő személyek válaszait várom!

Az ilyen emberek, mint utóbbi, kérem mellőzzék a hozzászólást!

Köszönöm!

2015. jan. 6. 17:13
 3/8 anonim ***** válasza:

Biztos igazad van, de azért jó lenne szöveget is értelmezni.

A "ha" feltételes módot jelent, vagyis bizonyos feltétel teljesülése esetén vonatkozna rád a mondat első fele. Ha adózol, fizeted a közjegyzőt akkor már mi értelme kiadni a lakást? Szerinted a közjegyző mit ér az albérlővel szemben, mit tud csinálni? Ha lelakják a lakást, vagy közüzemi hátralékuk marad akkor a közjegyzői okiratoddal kb kitörlőheted a segged. Semmit nem fog érni.

2015. jan. 6. 18:38
 4/8 anonim ***** válasza:
75%

Normál személyi jövedelem adót kell utána fizetni (16%) önbevallás alapján.

Fontos tudnod, hogyha a közműveket is "hozzáveszed" a bérleti díjhoz akkor az alapján is kéne adóznod, ám valamennyit visszaigényelhetnél belőle (ezt könyvelőd tudja csak megmondani mennyit). De jobban jársz, ha a rezsit külön rezsi címen fizetteted meg a bérlővel - vagy a legjobb ha a nevén van a közmű és ő maga fizeti.

2015. jan. 6. 20:36
 5/8 anonim ***** válasza:

Az előző válasszal többnyire egyet értek, de ezzel nem

"vagy a legjobb ha a nevén van a közmű és ő maga fizeti".

Nem, az nem túl jó. Ha nem fizet az egyik amit tehetsz, hogy pl a villanyt/vizet lekapcsolod. Ha az ő nevén van nem tudod. Ha költözik nehézkes visszaíratni.

Alapfelállásban 16% SZJA-t kell fizetned (illetve előleget, március - június - szeptember - december 12-e előtt) a 10032000-06056353-as számlaszámra (MNB Kincstár), ha évi 1 millió forintot elérsz akkor EHO-t is.

Itt egy cikk róla, olvasgasd.

[link]

2015. jan. 6. 22:09
 6/8 anonim ***** válasza:

"Ha nem fizet az egyik amit tehetsz, hogy pl a villanyt/vizet lekapcsolod. "

Ez az amit sajnos nem tehetsz meg. Egyrészt, mivel a bérlő akkor is birtokon belül van az impotens magyar törvények miatt, ha nem fizet, másrészt ezzel ellehetetleníted az ottlakását, amivel szintén "csorbulnak a jogai a bérlőnek":

A törvények sajnos a bérlőt támogatják akkor is, ha nem fizet...

2015. jan. 6. 22:27
 7/8 anonim ***** válasza:
Az ELMŰ-nél nem tudják, hogy birtokon belül van.
2015. jan. 6. 22:47
 8/8 anonim ***** válasza:

A gyakorlati rész így néz ki:

Nem kell közjegyzői szerződés, de legyen először is egy 7-es adószámod (bár már ez sem kötelező).

azután legyen egy bérleti szerződésed, év végétől ha jól emlékszem, meg kell csináltatni az energetikai tanúsítványt is (ennek a költsége kb. 20.000 Ft).

Vegyél egy számlatömböt, ha lehet átutalásit.

Tegyük fel, hogy havi 30-33.000-ért kiadod a lakást.

Ez csak a bérleti díj. A közüzemeket a bérlő fizesse, kivétel a közös költséget. A közös költséget ne engedd ki a kezedből!

H minden oké, akkor 3 hónap múlva a 99.000 Ft-ból navnak kell utalnod 16% szja előleget 15.840-et. Ezt így minden 3 hónapot követő hó 15-ig.

Év végén úgy néz ki, hogy volt bevételed 396.000 Ft, adóelőleged befizetve 63.360 Ft. Ezt írod be az SZJA-bevallásodba, az egyéb munkabéred és jövedelmed mellett. Plusz a visszaigényelhető kedvezményeket, és ha túlfizetésed van, akkor a különbözetet következő év májusáig visszaigényled.

Ha ettől többért adod bérbe, akkor már eü. hozzájárulást, szochot és nyugdíjjárulékot is fizetni kell, tehát ha 40-ért adnád bérbe, akkor már kevesebb lenne a nettó profitod az egészen, mintha tartod a havi 30-33 ezres értékhatárt. Vagy ha többért, akarod, akkor kb 55 fölött kell gondolkodni, hogy ezt a "szakadékot" átugord a profitban.

A közüzemi számlákról annyit, hogy ha nem fizeti a bérlő, akkor az eon 2 hónap múlva, a vízmű 3 hónap múlva, a gázszolgáltató 3 hónap után felmondja vele a szerződést, amit bele foglalhatsz a szerződésbe, hogy kötelezve legyen a szolgáltatás helyre állítására a bérlőd. Ha ennek nem tesz eleget, felmondhatod pl. 8 nappal a szerződést, valamint a kölcsönös felmondási lehetőséget is rögzíteni kell elég időt hagyva mindkét félnek az új albérlet, vagy bérlő keresésére.

Mivel ha nem fizeti a bérlő a közüzemi tartozását, és írásban felmondod a szerződést, akkor kiteheted. A tartozást viszont a visszakapcsolással Neked kell rendezned az új szerződéseddel a szolgáltatónál. Ezt viszont követelheted fizetési meghagyással közjegyzőn keresztül a bérlőtől. Ennek az illetéke 3%, de minimum 5.000 Ft. Ugyanez vonatkozik a bérleti díj tartozásra is. Ezért kell, hogy számlaképes legyél többek között és legyen szerződésed. Ellenkező esetben, a bérlő a fizetési meghagyási értesítő kézhez vételétől 15 napon belül ellentmondhat, ami ha nincs se szerződés, se kiállított számlád, akkor csak peres eljárásban, bizonyítási eljárásban fogod tudni talán igazolni a szomszédokkal,az ismerősökkel tanúskodva, hogy valóban ott lakott a bérlő. Ez sokkal költségesebb és időigényesebb, mint a fizetési meghagyás, amivel meg pár hónapon belül lehet pénzed az okozott károkért, amellett, hogy ugyan az illetéket Te fizeted meg az eljárás megindításakor, de tőle hajtják be utólag. Így fog a bérlőd csinálni egy számlatartozásból adott esetben akár 3-4*-es tartozást, amit vonnak a fizetéséből, bankszámlájáról, nevén lévő ingóság foglalással, adott esetben ingatlan tulajdonrész árverezéséből.

Ha már van 7-es adószámod és van lehetőséged kertészkedni(saját kert, közösségi kert, stb.) akkor éves 600.000-ig még őstermelőként adómentesen értékesítheted a kertben termesztetteket is ezzel az adószámmal. És ha munkanélküli lennél, akkor az albérleti bevételed , az őstermelői bevételek mellett még álláskeresési járadékra is jogosult lehetsz, így már munkanélküliként is több bevételed lehet, mint aki 8 órában minimálbérért dolgozik pl.

2015. jan. 7. 08:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!