Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Hogyan kell valamit leírni az...

Hogyan kell valamit leírni az adóból?

Figyelt kérdés
Leírhatom a vett laptopomat az adómból. De hogy kell ezt csinálni? Én totál analfabéta vagyok a pénzügyekhez, az adóbevallást is a munkahelyem csinálja. Milyen nyomtatványt kell majd ehhez kérni? Hová kell bemenni? Hogyan fizetnek vissza? Kijön a postás és hozza a pénzt? Vagy utalják kártyára? Mindenféle infó érdekel, de úgy, mintha az 1X1-et tanítanátok...

2014. nov. 28. 18:26
 1/6 anonim ***** válasza:

"Az adóból leírás" egy nem pontos kifejezés.

Ezt a gazdálkodó szervezeteknek a "nyereségük" után fizetendő társasági adóra kell érteni.

A "leírás" pedig kb. úgy történik, hogy a bevételükkel szemben költséget/kiadást számolhatnak el a könyvelésükben. Mivel a költség/kiadás csökkenti a nyereséget, ezért logikusan a kevesebb nyereség után kevesebb lesz a fizetendő adó is. Tehát a hivatalos úton megvásárolt, és a tevékenységéhez szorosan kötődő anyagokat, áruk, tárgyi eszközök (ez a laptop is), munkavédelmi dolgok, segédanyagok, stb. árát költségként elszámolja.

Magánszemély nem tudja az "adójából" leírni a laptopját.

Magánszemély kizárólag olyan kedvezményekkel élhet, amelyeket az éppen aktuális személyi jövedelemadó törvény megenged. Mint például családi kedvezmény (ha van eltartott gyermek), vagy személyi kedvezmény (ha fogyatékkal élő az illető), stb...

2014. nov. 29. 04:55
 2/6 anonim ***** válasza:

Magánszemélyt, alkalmazotti jogviszonyban dolgozót csak az alkalmazotti kedvezmény (=adójóváírás), családi kedvezmény, stb . hasonló kedvezmények illetik meg.

Illetve "adószámos magánszemély"-ként valamennyit le tudsz írni (=vissza tudsz igényelni), de:

ha sem "adószámos magánszemély", sem vállalkozó, sem őstermelő nem vagy (tehát semmi jogcímen nincs adószámod), az ilyen laptop, stb. stb. vásárlás után nem tudsz visszaigényelni semmit!

2014. nov. 29. 10:12
 3/6 A kérdező kommentje:

Ezekből a szövegekből semmit sem értek. :(

Laptoppal dolgozom távmunkában, távmunkásként leírhatom a laptop árát. Ezt kellene valahogy visszaigényelni - nem tudom mi rá a pontos szó, de az biztos, hogy visszakaphatom az árát.

2014. nov. 30. 00:06
 4/6 A kérdező kommentje:

Ez mit jelent? Kapok pénzt, vagy nem? Ha kapok, mit kell csinálni?

"b) A távmunka végzéséhez, valamint a kapcsolattartáshoz szükséges nem anyagi jószág, számítógép, számítástechnikai eszköz megszerzésére fordított, 100 ezer forintot meghaladó kiadás esetében 33 százalékos leírási kulcs alkalmazásával értékcsökkenési leírás címén megállapított összeg. Az értékcsökkenési leírást az Szja-törvény 11. számú mellékletének az értékcsökkenés elszámolására vonatkozó rendelkezések megfelelő alkalmazásával kell megállapítani. A költségként történő elszámolás feltétele az Szja-tv. 5. számú mellékletében foglaltak szerint tárgyi eszközök nyilvántartásának vezetése. A nyilvántartás vezetése az értékcsökkenési leírás összegének megállapításához is szükséges.

c) Az internethasználat díja (ideértve különösen az egyszeri, a havi, a forgalmi díjat). Amennyiben az internetszolgáltatóval a magánszemély kötött szerződést (a magánszemély nevére szól a számla) akkor az e rendelkezés szerint elismert költségnek minősül az internethasználat díja."

2014. nov. 30. 00:16
 5/6 anonim ***** válasza:

Akkor valamit tisztázzunk!

Ezek szerint Te nem magánszemélyként kérdezed és akarsz leírni az "adódból", hanem valamilyen gazdasági tevékenységet végzel. Ezt nem írtad!

Ha nem vagy vállalkozó, akkor maximum adószámos magánszemély lehetsz. Van adószámod? Ez nem azonos az adóazonosító jeleddel!!!

Az általad bemásoltak melyik törvényben vannak, és hányadik paragrafus?

2014. nov. 30. 06:26
 6/6 A kérdező kommentje:
Fogalmam sincs a törvényről, paragrafusokról és hogy én mi vagyok. Egyszerűen nem értek a témához, csak hallottam, hogy valahogy visszakaphatok pénzt, ha távmunkában dolgozom.
2014. nov. 30. 23:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!