Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Hogyan tudom kideríteni, hogy...

Hogyan tudom kideríteni, hogy a férjem igénybe vette-e a gyerekek után járó adókedvezményt?

Figyelt kérdés
A férjem és én 3 éve különélünk,300 km-re egymástól.A két gyereket én nevelem,gyerektartást nem fizet,a gyerekeket akkor látja ha én elviszem őket hozzá,ő nem jön el hozzájuk sosem.Most fogjuk beadni a válókeresetet,szó esett a gyerektartásról,hogy hogyan is lesz.Ő azt írta nekem emailben,hogy havi 40000 ft-ot utal majd a gyerekeknek,ezt megfogalmaztatja ügyvéddel,azt írjam alá akkor megkönnyíti a válást.Én nem fogom ezt neki aláírni,mert nem szeretném,ha ő utalná,mert ahogy ismerem,vagy utalná,vagy nem,vagy később mint ahogy megbeszéltük,vagy részletekben,szóval valószínű csak a bosszúság lenne vele.Inkább állapítson meg a bíróság X %-ot,és azt a munkáltatója küldje nekem.A lényeg,hogy meg nem tudnám mondani mikor,de írt nekem,hogy küldjem már el a gyerekek TAJ számát,mert igénybe akarja venni az utánuk járó adókedvezményt,én akkor azt írtam neki,hogy mivel abból a gyerekek egy fillért nem látnának,ezért nem hiszem,hogy jogosan venné igénybe.Nem is esett róla többé szó.Aztán most hogy egy barátnőmnek mesélem mit ajánlott a férjem,azt mondja,hogy a két gyerek után pont 40.000 az igénybe vehető adókedvezmény szerinte azt akarja nekem leutalni,és így megúszná a gyerektartást.Ma bementem a NAV-hoz hátha kitudom deríteni,hogy igénybe vette-e az adókedvezményt,de nem adnak ki ilyen adatot,hiába,hogy hivatalosan még a férjem,és az állandó lakcímünk is egy.Van valakinek valami tippje,hogyan tudnám kideríteni,hogy igénybe veszi-e ezt a dolgot? Mert a NAV -ban is elmondták,hogy így jogtalanul veszi igénybe,ha egyáltalán igénybe veszi.Ja és azt is elmondta a hölgy,hogy nekik elég a gyerekek adatai nem kell hozzá TAJ szám,hogy megigényelje,tehát elvileg simán megtehette.
2014. szept. 18. 18:58
 1/9 anonim ***** válasza:

Ha még házasok vagytok, akkor igénybe veheti, de csak úgy hogy te nyilatkozol, hogy te viszont nem veszed igénybe.

De amúgy a 2 gyerek után csak 20.000 Ft, nem 40.000 Ft. Ha elváltok, akkor az veszi igénybe, akinél a gyerekek vannak. Ha 1 hét itt, 1 hét ott, akkor lehet megosztani.

De egyébként eddig nem vettétek igénybe a családi adókedvezményt? Mert akkor sürgősen igényeljétek. Sőt 5 évre visszamenően megadják, ha nem vettétek fel.

nehogy ott hagyjátok azt a pénzt. Évi 240.000 Ft-ról van szól!!

2014. szept. 19. 20:00
 2/9 anonim ***** válasza:

Hiába a férjed - az első hozzászólóval ellentétben - nem veheti jogosan igénybe a családi kedvezményt.

Ugyanis családi kedvezmény annak a vér szerinti szülőnek jár, aki a gyermeket saját háztartásában neveli.

Mivel a férj már 300 km-rel arébb van, hiába azonos a lakcímetek, ő már nincs a gyermekekkel egy háztartásban.

Ezt adott esetben tanú vallomásával is alá lehet támasztani.

Ha az apa ennek ellenére igénybe veszi a családi kedvezményt, akkor az jogtalan, és év végén az adóbevallásban vissza kell neki azt fizetnie, plussz különbözeti bírságot is kell rá fizetnie, ha ez az összeg meghaladja a 10 ezer forintot.

Ha nem rendezi tisztességesen a bevallását, az adóazonosító jeletek alapján összefuttatják a családi kedvezmény jogosultságot, és kibukik, hogy "túl sokan" vették igénybe utánuk a kedvezményt. Az adóhatóság berendeli az érintetteket, és ott jegyzőkönybe kell majd mondani a tényeket. A többi a hatóság dolga. Neked félnivalód nincs.

Viszont nem lenne rossz, ha a fenti tényeket finoman vázolnád a férjednek, és egyértelműen rákérdeznél a dologra!

2014. szept. 20. 06:17
 3/9 anonim ***** válasza:

A másik:

A családi kedvezmény igény nyomtatványon a "másik fél" munkáltatójának is kell igazolnia, hogy tud a nyilatkozat megtételéről, és annak akadálya nincs. Tehát ha Te már igénybe veszed mind a két gyermek után, akkor a Te munkáltatód igazolása alapján az apa már nem veheti igénybe, és az ő munkáltatója nem is adja meg azt neki. Pontosan azért, hogy ne duplázódjon még csak tévedésből sem a kedvezmény érvényesítése.

Persze, ha ezt az apa csak az év végi adóbevallásában teszi meg és nem év közben, akkor az más, ilyen esetben a fent már vázoltak lépnek életbe.

2014. szept. 20. 06:20
 4/9 A kérdező kommentje:
Én jelenleg nem dolgozom,és a NAV-os hölgy azt mondta,hogy akkor elég ha a férjem beírja ezt a tényt.Akkor semmit nem kell leigazolnia,mert ugye nincs munkám-nincs munkáltatóm.Köszönöm mindenkinek a válaszokat,sajnos fogalmam nincs,hogy tudnám ezt kideríteni :S
2014. szept. 20. 07:39
 5/9 anonim ***** válasza:

Jaaaa, hogy Neked nincs adóköteles jövedelmed. Így a szitu kicsit más.

Ettől függetlenül sem lenne joga igénybe venni, mivel nem él a gyermekekkel egy háztartásban.

Az csak "rendes" lenne tőle, ha azzal a céllal kérné, hogy Neked azt (de nem gyerektartás címén) átadja, mivel Te neveled az Ő gyerekeit.

Nem fogod tudni kideríteni, ez vagy kibukik egyszer valahogy, vagy sem.

Még az egy lényeges kérdés, hogy van-e élettársad, aki helyetted érvényesíthetné év végén az adóbevallásban a családi kedvezményt?

2014. szept. 22. 03:56
 6/9 A kérdező kommentje:
Nincs :(
2014. szept. 23. 06:32
 7/9 anonim ***** válasza:
Nagyon sajnálom, mivel így ez a dolog kicsit "reménytelen". Ezt csak akkor tudod meg, ha a férjed bevallja...:(
2014. szept. 28. 05:52
 8/9 anonim ***** válasza:
Mondjuk azt nem érem, hogy ha te nem tudod igénybe venni, akkor a férjed miért ne kérhetné. Max megossza veled, de nehogy már ott maradjon az államnak. Követeld rajta szerintem és amíg nem váltok el, ne pattogj miatta.
2014. szept. 29. 10:13
 9/9 A kérdező kommentje:
Olvasd el figyelmesebben amit írtam.Gyerektartást nem fizet,semmit nem ad,és ha a gyerekek után igénybe vette az adókedvezményt,akkor azt is benyelte.Az azért lenne elvileg,hogy a gyerekeknek több jusson,nem azért,hogy neki több jusson.
2014. okt. 5. 19:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!