Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Kérdésem: igényelhetek-e a gyerekek után adókedvezményt valamint pótszabadságot, tekintve hogy nem élünk együtt, de fizetem a gyerektartást és az anyánál vannak elhelyezve ugyan, de az én nevemet viselik?
Külföldi állampolgár vagyok, ott elváltam, 3 gyerek van a nevemen, gyerektartást szabtak ki amit rendszeresen fizetek.
Kb. 1 éve a volt nejem kiköltözött Magyarországra a gyerekekkel ,ők már magyar állampolgárok.Én már több mint 2 éve szintén itt Magyarországon adófizető vagyok,itt is fizetem a gyerektartást,sőt most egy közös megegyezésen alapuló új összeget is fizetni fogok a gyerekeknek.
Igen, kérhetsz, hisz az újabb szabályok szerint mindkét szülőnek jár a gyerekek utáni pótszabadság, az Mt. nem szabályozza, hogy elvált, házas, élettárs, csak szülő legyen.
Pontosan:
118. § (1) A munkavállalónak a tizenhat évesnél fiatalabb
a) egy gyermeke után kettõ,
b) két gyermeke után négy,
c) kettõnél több gyermeke után összesen hét
munkanap pótszabadság jár.
A lényeg, hogy munkavállaló legyen, és legyen/ek gyereke/i.
Az adokedvezmenyröl nem a Munkatoörvenykönyve rendelkezik.
Tapasztalatbol tudom,hogy ez csak akkor jar,ha közös haztartasban el a gyerekkel.
Ki jogosult a családi adókedvezmény érvényesítésére?
◦az a magánszemély, aki gyermekére tekintettel a családok támogatásáról szóló törvény szerint családi pótlékra jogosult,
◦a várandós nő és vele közös háztartásban élő házastársa,
◦a családi pótlékra saját jogán jogosult gyermek (személy),
◦a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély,
◦A családi pótlékra saját jogán jogosult, valamint a rokkantsági járadékban részesülő személy saját maga jogosult a kedvezmény érvényesítésére vagy a vele közös háztartásban élő magánszemélyek közül egy – a döntésük szerinti – minősül jogosultnak.
Ki nem veheti igénybe a családi kedvezményt?
Az a magánszemély, aki a családi pótlékot
◦vagyonkezelői joggal felruházott gyámként,ű
◦vagyonkezelő eseti gondnokként a gyermekotthonban, a javítóintézetben nevelt vagy a büntetés-végrehajtási intézetben lévő, gyermekvédelmi gondoskodás alatt álló gyermekre (személyre) tekintettel,
◦szociális intézmény vezetőjeként, az intézményben elhelyezett gyermekre (személyre) tekintettel kapja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!