Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Adóbevallás, önelellenőrzés,...

Adóbevallás, önelellenőrzés, tudna segíteni ebben valaki?

Figyelt kérdés

2012-ben négy hónapig dolgoztam egy magyar cégnél (külfölre közvetítettek ki), azonban akkoriban nem tudtam arról, hogy van-e tartós betegség után járó kedvezmény. Csak nemrég olvastam róla, hogy cöliákiára (ez az egyik betegségem) járna az adókedvezmény. Bementem a NAV-hoz, az ott lévő hölgy kiadta nekem a 2012-es 1253-as bevallásomat, azt mondta, erről leírhatom az adatokat, kérjek önellenőrzést, és a súlyos fogyatékossággal rendelkezős résznél töltsem ki a maximum összeget, azaz 55 800 Ft-ot (ehhez persze kell orvosi igazolás, de nem is ez a lényeg). Most töltöm az adóbevallást, de az önellenőrzős résznél elakadtam. Azt kérik, hogy tüntessem fel a személyi jövedelemadónál a "kötelezettség különbözetét (51.sor)", majd a "kötelezettség változását", mindkettő lehet pozitív és negatív érték is. Hova mit kell írnom, ha mondjuk (tegyük fel) a korábbi adóm volt 150 000 Ft, a visszajáró összeg az 55 800 Ft, így most 94 200 Ft-ra változik az adóm és az 55 800 Ft-ot vissza kellene utalniuk?

A másik pedig az, hogy adószámos magánszemélyként is érvényesíthetem ezt az adókedvezményt?

A segítséget előre is köszönöm.

2014. máj. 2. 16:55
 1/3 anonim ***** válasza:
0%
Ezt 2-3000-ért szokták megcsinálni könyvelők. Majd valaki itt ingyen segít neked, aha :D
2014. máj. 2. 17:00
 2/3 anonim válasza:
89%

Mindkettőhöz -55800-at(minusz előjellel) kell beírnod.

Igen érvényesítheted.

2014. máj. 2. 17:10
 3/3 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen, második válaszoló. :)

Bár nem igazán értem, az első oszlopba miért a -55 800 kell, mikor azt írja, hogy az 51. sor, és abban a 94 200 szerepel.

2014. máj. 2. 17:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!