Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Adózni abból, amiből már...

Adózni abból, amiből már egyszer adóztam vásárláskor?

Figyelt kérdés

Nemrég olvastam egy adószakértő cikkét arról, hogy tévesen tudják az emberek, hogy bizonyos összeg alatt nem kell adózni az apróhirdetések útján elkelt cuccaink után, mert minden egyes elkelt cucc után kell adóznunk, sőt, állítólag május elsejéig vagy meddig kapnak az emberek határidőt, hogy bevallják, miből mennyit adtak el, és adózzanak is.

És állítólag ráadásul minden hirdetőnek kellene vásárolnia számlatömböt és bélyegzőket is, és minden egyes eladásáról számlát adnia, mint a vállalkozóknak, mert aki nem ad, azt megbüntetik, a cikk szerint akár 100.000 Ft-ra is.

Miközben kb. egy hónapja kérdeztem épp rá az egyik hirdetési oldal vezetőjétől, ahol én is hirdetek, hogy márpedig amit egyszer megvásároltam, abból én már fizettem SZJA-t és ÁFÁ-t is, úgyhogy nem kell utána adóznom.

Most akkor mi van?

2014. ápr. 8. 13:15
 1/4 anonim ***** válasza:
81%

magánszemély a saját használt holmijait éves 600 eFt-ig adómentesen adhatja el.

A kulcsszaak tehát még egyszer:

- magánszemély (NEM vállalkozó)

- használt holmi (NEM új, kínából dömpingben rendelt cucc és nem is otthon előállított ÚJ termék, NEM szolgáltatás)

- saját tulajdonú (tehát NEM valakinek bedolgozás, valaki megbízásából történő értékesítés pl. ingatlannál)

- éves 600 eFt bevétel (tehát nagyjából havi 50 eFt)

Ha ennek valami nem felel meg (pl. csodaszappant vagy házisütit adsz el vagy korrepetálsz vagy Kínából rendelsz az angolul nem tudó vásárló részére vagy bérbe adod az ingatlanodat vagy másért)- akkor valóban adóznod kell.

Ennyire egyszerű.

2014. ápr. 8. 13:37
 2/4 anonim ***** válasza:
22%

Csatlakozom az előttem szólóhoz.

Nem mindegy, hogy ki, mit, honnan, mennyiért, mikor, milyen státuszban.

Alap: Magánszemély, saját ingóságait évi 600 ezer forint bevételig adómentesen adhatja el, bevallani sem kell! Nincs ÁFA, KÖFA, BÉFA, számlatömb, stb....:)

2014. ápr. 8. 14:24
 3/4 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm, ez megnyugtató, csak akkor nem értem, miért riogatja holmi adószakértő az embereket :( Hogy jelentethetnek meg egyáltalán ilyen cikket?

Mert ott magánszemélyként, használt holmi eladásánál is szó volt adózási kötelezettségről...

2014. ápr. 8. 14:48
 4/4 anonim ***** válasza:

Nézd jogász is mondott nekem akkora baromságokat, hogy köszönés nélkül távoztam. Égnek állt a hajam...

Laikusként is többet tudtam, mint ő.

2014. ápr. 9. 17:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!