Lili43 kérdése:

Vatera utáni adózás?

Figyelt kérdés
Kérlek segítsetek. A napokban olvastam, hogy aki Vaterán ad el terméket annak adózni kell. Nekem kicsit átláthatatlan amit leírtak. Úgy értelmeztem, hogy 600.000,- Ft-ig nem kell adót fizetni. De írtak valami 32.000,- Ft-ról. Leszögezem, hogy nem üzletelek, hanem csak néhány megunt könyvemet és egyéb dolgokat adok el. Kérlek írja már meg nekem valaki érthetően, hogy most akkor most mi a helyzet ebben az ügyben. Köszönöm

2014. febr. 14. 15:20
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

A te esetedben, ha a megunt dolgaidat adod el, akkor évi 600.000.- bevételig nem kell adózni.

Ha üzletszerűen csinálod (azért veszel valamit, hogy eladd), akkor adózni kell az első forinttól.

2014. febr. 14. 16:15
 2/4 anonim ***** válasza:
De ha összegyűjtöd az ismerősöd, barátaid dolgait és azt adod el, az már üzletszerűségnek számít.
2014. febr. 14. 19:38
 3/4 anonim ***** válasza:

Évi 600 ezer forint bevételig, valamint évi 200 ezer forint jövedelemig nem kell az adót megfizetni és BEVALLANI SEM! Csak ha a jövedelem meghaladja a 200 ezer forintot, akkor kell bevallani. Hogy miért?

Egy példa:

Eladtam a biciklimet 20 ezer forintért. Nincs róla meg a vásárláskor a számlám, vagy az adásvételi szerződésem, tehát a bevételem 25 %-a számít jövedelemnek. Ez 5.000,- Ft.

Eladtam a szobabútort 180 ezerért. Szintén nincs róla papírom, tehát a jövedelmem: 45.000,- Ft.

Eladtam a gépjárművemet 760.000,- Ft-ért, meg van róla az adásvételim, ami igazolja, hogy 700.000,-ért vettem annak idején. Ebből 60 ezer forint a számított jövedelmem.

Eljön az év vége, számoljunk:

Bevételeim: 20 ezer + 180 ezer + 760 ezer = 960 ezer.

Mivel ez meghaladja az éves 600 ezres, nem adózó bevételem, ezért jövedelmet kell belőle számolnom.

Jövedelem: 5 ezer + 45 ezer + 60 ezer = 110 ezer.

Ez viszont nem éri el az éves 200 ezres, nem adózó jövedelmem, tehát fizetni sem kell utána, és bevallani sem kell.

A fenti 200 ezer forint adója lenne 32.000 forint, amiről Te írsz. No ezt nem kell megfizetni, tehát ha 200 ezer fölé menne az ebből származó JÖVEDELMEM, akkor is csak a 200 ezer feletti részre eső adót kéne megfizetnem.

Így már OKÉ?

2014. febr. 15. 06:51
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek a válaszát. Így már érthető volt számomra, amit leírtatok.
2014. febr. 15. 16:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!