Albérlet után hogy kell adózni?
35000ft-èrt van kiadva,juni 21-töl.50000FT Kauciòt fizettek.A csekkek a mi nevünkön voltak,de az albèrlö fizette öket.Ez 35000-40000ft körüli összeg volt a szolgàltatók felè.OKT.21-èn mentek el,de erröl sajnos nincs dokumentàció.Utólsó bèrleti dijat nem fizettek,ès a szàmlàkat sem rendeztèk,ès a fogyasztàsaik különbözetèt sem rendeztèk.Ez nekünk kaució levonàsàval is kb 40000ft minuszt jelent a szolgàltatók felè.Van egy dokumentaciônk,amely a
bèrleti szerzödès felmondàsàról szól,ez okt.elejei dàtummal született.A következö lakó november 3.költözött.Az összeg maradt ugyan annyi,a kauciô itt 60000ft volt.
Ebben az esetben hogy kell adózni?
Teljesen mindegy, hogy milyen dátumok vannak. Azt kell nézni, hogy az adóévben mennyi bevételed volt ebből, és mennyi kiadásod. A kettő különbözete lesz az adóköteles jövedelem.
Nem bérlőre lebontva kell vallani, hanem összességében.
Megkaptad a bérleti díjakat, a csekkek összegét (már amelyikét) + nálad maradt a kaució, amelyet nem kellett visszaadnod, valamint a következő lakótól származó pénzek. Ezek a bevételek. Ezzel szembe állítod a kiadásokat, vagyis a befizetett rezsi összegét.
Ez által a ki nem fizetett bérleti díj, a meg nem térült kár csökkenti az adóköteles jövedelmed, hiszen a bevételed annyival kevesebb lett, a kiadásod pedig annyival több. Az után nem is fogsz SZJA-t fizetni.
A második lakótól kapott kauciót nem számítod a bevételed közé, hiszen az "letétbe" van helyezve Nálad, az elméletileg visszajár. Csak akkor lesz a bevételed része, ha ugyanúgy, mint az előző lakónál kénytelen vagy "felhasználni" saját részre.
Erre voltál kiváncsi?
Nagyon köszönöm!Sokat segítettèl!Ès kell bizonyitanom,hogy nem fizetett,hanem èn adtam fel a szàmlàkat sajàt pènzböl?Mert azt nem tudom bizonyitani?
Szàmit valamit hogy hitelt is fizetünk a lakàsra?(lajàshitelt)
Azt is meg tudnàd mondani,hogy hogyan kell szàmolni,hàny szàzalèkot stb...
Nem tudom, hogy milyen papírjaid vannak a bérleti szerződés felmondásáról, van-e benne a "nem fizetésről" említés. Ha azért mondtad fel, mert nem fizetett, akkor természetesen ez már magában elegendő ahhoz, hogy a meg nem kapott bevételt ne is kelljen bevallanod. A befizetett rezsi pedig mivel a nevedre szólnak a számlák, és a csekkeken is Te vagy megnevezve, mint befizető, ezért még akkor is költségként számolható el, ha ez Neked "veszteséget" okoz.
Hogyan kell adózni? Most kérdezed? Nem akarlak megrémíteni, de már év közben is kellett volna adóznod!
Minden negyedévet követő hó 12-ig adóelőleg-fizetési kötelezettség van ingatlan bérbeadás esetén. Kockás papíron kiszámolod a 3 hónap bevételeit, a vele kapcsolatos, és igazolható kiadásokat, és a kettő különbözete után 16 % az adó mértéke. Erről kell év végén összességében elkészíteni a bevallást és rendezni az adó különbözetét, ha van.
Segítségként a 10. számú információs füzetet tudom ajánlani:
Köszönöm!Sajnos a nem fizetèsi papirt nem tudtam alàìratni az albèrlökkel,igy olyan papirom nincsen.Úgy lelèptek hó kõzepèn,hogy a szomszèdtól tudtam meg.
Voltunk akkoriban a nèp ügyvèdjènèl,ott azt mondtàk elèg ilyenkor egy èvben egyszer adózni az albèrlet utàn.
Egyèpkènt a hèten megyünk közjegyzöhöz fizetèsi meghagyàst szeretnènk nekik küldetni.Abban elvileg benne lesz,hogy nem fizettek.Jaj,mèrt ilyen bonyolult ez az egèsz!
A nép ügyvédje hülyeségeket beszélt az adózással kapcsolatban. Adóelőleg-fizetési kötelezettség van!
Én nem a nép ügyvédje vagyok, hanem egy pénzügyi ügyintéző.
Nem biztos, lehet, hogy elsiklanak fölötte. Vagy, ha mégis, akkor egy enyhébb (mint ami a kezdőknek jár:))összeg lesz belőle.
Ne hívd fel magadra a figyelmet, aztán bízz a szerencsédben!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!