Kinek kell adózni? Bérbe adtam a lakásomat egy cégnek. Úgy tudtam nekem kell adózni. Most a cég könyvelője felhívott, hogy nekik kell.
Neked van jövedelmed a bérbeadás kapcsán, azaz adóznod kell.
A cégnek szintén kell adóznia, de annak már az ő bevételének és kiadásának függvénye. Mivel a bérlet költség, ezért meghatározott körülmények közt levonható az adóalapból - szerintem emiatt kereshettek téged.
A lényeg, hogy neked adóznod kell.
A dolog úgy működik, hogy ha nem magánszemélynek, hanem gazdasági társaságnak (amely adózás szempontjából kifizetőnek minősül) adod bérbe az ingatlant, akkor a kifizető köteles a bérleti díj, valamint a nekik tett költségnyilatkozatod függvényében helyetted levonni és befizetni a személyi jövedelemadó összegét. Erről írásbeli kimutatást is fogsz kapni, amelyben az általuk levont SZJA előleg összege úgy funkcionál, mint egy munkaviszonyos munkabéréből levont SZJA előleg. Tehát a bevallásnál, a "kifizető által levont adóelőleg összege" sorban kell feltüntetni.
Ha nem kifizetőnek adod bérbe a lakásod, akkor ez a "levonási" kötelezettség Téged terhel, akkor Neked kell megállapítanod a bevételed és költségeid különbözeteként a 16 %-os SZJA előleged összegét, amelyet negyedévente befizetsz az államnak, majd év végén bevallod a többi (ha van) jövedelmeddel együtt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!