Ha 5 millióért eladom a lakásomat, és nem veszek másikat, akkor mennyi illetéket kell fizetnem összesen? Hol lehet pontosan megtudni ezt?
Egy részét bankba tenném, kb 2 milliót egyébre költenék, ha számít...
Tehermentes a lakás, megyeszékhelyen van.
Semennyit, az illetéket a vevö fizetni.
Neked esetlegesen SZJA-t kell fizetned.
Illetéket vásárláskor fizet a vevő, eladáskor személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség keletkezhet az eladónál.
Ez azon múlik, hogy az eladott ingatlant mennyiért és melyik évben értékesítette, valamint, hogy annak idején mennyiért jutott hozzá (beszerzési ár), és melyik évben.
Másik lakásra fordítás, bankba elhelyezés, stb. adózás szempontjából nem számít.
Igen, az éves adóbevallásban kell feltüntetni, ha keletkezik az eladásból adóköteles jövedelmed. Ha nem keletkezik, akkor nincs mit bevallani sem.
Ha keletkezik, akkor adó vonzata is lesz, tehát az aktuális adóbevallás határidejéig azt is rendezni kell.
Egy könyvelőnek elkészíteni ez nem gond, de szerintem felesleges hozzá...
4esnek!
Ajándékozási szerződéssel került a nevemre, nem tudom, h mennyit ért a lakás akkoriban, ez 2001-ben volt. Akkor a rokonom, aki volt a tulaj szeretett volna otthonba menni, mert nagyon beteg volt, és speciális ellátást igényelt. 2007ig fizettem még életjáradékot havonta, talán 700ezret részletekben, de ennek nincs nyoma.
7es!
Tényleg????:) az király lenne...:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!