Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Egészségügyi hozzájárulás...

Hgregory kérdése:

Egészségügyi hozzájárulás fizetésére kötelezett adószámos magánszemély a nem kifizetőtől származó bevételei után hogyan fizet EHO-előleget?

Figyelt kérdés

Elvileg azt tudom, hogy az SZJA-előleget (ha kumulatíve meghaladja a 10.000 forintot) negyedéves bontásban kell fizetni a 10032000-06055950 (290-es adónem kód), de mi a helyzet a 27% EHO-val? Azt hova utalom/milyen csekket kérek hozzá, és van-e annak is alsó határa, ami alatt nem kell utalni? Vagy elég az éves bevallás részeként ezt megtenni?

Remélem nem lett túl érthetetlen a kérdés, köszi előre is a válaszokat. :)

#adóbevallás #EHO #adószámos magánszemély #egyészségügyi hozzájárulás
2014. febr. 4. 13:08
 1/3 anonim ***** válasza:

A kérdés érthető.

SZJA előleget, valamint EHO előleget is egyazon időben kell fizetni. Tehát a 27 % EHO-t is negyedévente határozod meg, és fizeted be a negyedévet követő hó 12-ig.

Az SZJA szerintem a 103-as adónem, az EHO pedig a 152-es adónem.

Az év végi adóbevallásban kell mind a két adónem különbözetét rendezni. Bevallani is. Tehát az EHO-t is ott kell bevallani egy külön pótlapon.

Számlaszámok 2014. 01. 01-től:

[link]

2014. febr. 4. 18:44
 2/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a választ. Azt esetleg meg tudod mondani, hogy milyen büntetési tételre számíthatok, ha a II., III. és IV. negyedévben rendre 1701, 9477 és 14337 Ft EHO fizetési kötelezettségem lett volna, de nem fizettem előleget? (Az adószámomat a II. negyedévben képezték.) SZJA-előleget nem fizettem, mert az rendre 1008, 5616 és 8496 Ft lett volna, tehát csak év végére haladta meg összesítve a 10.000 Ft-ot.
2014. febr. 4. 19:52
 3/3 anonim ***** válasza:
A büntetési tételt nem tudom, de mostmár úgyis mindegy, reménykedj benne, hogy nem csinálnak belőle "ügyet", és ilyen téren elsiklanak feletted.:)
2014. febr. 5. 15:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!