Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Számvitel /immateriális javak...

Számvitel /immateriális javak / aktiválás: na ez utóbbi micsoda?

Figyelt kérdés
Pontosan mit jelent az, hogy valami "eszközzé van minősítve" vagy "aktiválva" ? Biztos nagyon alap kérdés, de sehol sem találtam rá választ. :( Olyan is van, hogy "passziválás" ez gondolom, ennek az ellentéte...?
2009. okt. 4. 13:36
 1/7 anonim ***** válasza:
Van egy céged, veszel egy nagy értékű szoftvert, ami a cég munkájához kell. Ezt a szoftvert aktiválhatod a számviteli szabályok szerint bekerülési értéken, és értékcsökkentheted ugyanúgy mint a tárgyi eszközöket, így a költségeid folyamatosan merülnek fel amíg le nem amortizálod nullára. Ha plusz dolgokat veszel hozzá kiegészítésként, akkor azokat is ráaktiválhatod a meglévőre.
2009. okt. 4. 15:50
 2/7 anonim ***** válasza:
Az aktiválás az azt, jelenti, hogy a tárgyi eszközt, immateriális javakat használatba veszed, és ezzel a dátummal kezded el elszámolni az értékcsökkenési leírást. A passziválást az nem ennek az ellenkezője. A passzív időbeli elhatárolás azt jelenti, hogy a tárgyidőszakot terheli a költség, de még nem számlázták. Van aktív időbeli elhatárolás is, ami a már felmerült költséget egy későbbi időpontra számolja el költségnek, addig elhatárolja.
2009. okt. 5. 11:28
 3/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm!
2009. okt. 6. 11:17
 4/7 anonim ***** válasza:
A passziválás meg a passzív időbeli elhatárolás marhára nem ugyanaz. Remélem nem vagy könyvelő...
2010. márc. 30. 16:59
 5/7 A kérdező kommentje:
Szerencsére nem, de akkora sheggfhej se vagyok mint te. :)
2010. márc. 31. 16:46
 6/7 anonim ***** válasza:
Ezt nem neked mondtam, kedves kérdező hanem a felettem lévőnek. A szavaiddal élve, én ugyan nem vagyok "sheggfej", de a te stílusodat ezzel a szóval tökéletesen le lehet írni.
2010. márc. 31. 19:04
 7/7 A kérdező kommentje:
:)))
2010. ápr. 1. 10:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!