Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Ha valaki évekig nem csinálja...

Ha valaki évekig nem csinálja meg az adóbevallását azzal mi történik?

Figyelt kérdés
Egyáltalán észre veszik? Milyen büntetést kap? Utólag lehet pótolni? És egyáltalán miért adják az egyszerű pénzügyileg analfabéta emberek kezébe az ilyet? Hogy utólag rohangáljon mindenki mindenhova és saját (borsos) kárán tanulják meg a dolgokat?

2013. ápr. 17. 17:47
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
ha nincs beveteled, akkor nem gond:)
2013. ápr. 17. 18:14
 2/8 anonim ***** válasza:
34%

Az egyszerű pénzügyileg analfabéta emberek is csak hallottak már arról, hogy léteznek olyan emberek, akiket úgy hívnak, hogy könyvelő... Na és a könyvelő - nyilván nem ingyen - de megcsinálja a pénzügyileg analfabéta embereknek, helyettük...

Nem feltétlen csak utólag lehet gondolkodni, borsos áron... Előre is lehetne...

2013. ápr. 17. 19:01
 3/8 A kérdező kommentje:

Kösz a hozzászólásodat nagyon tartalmas és megható volt. Nyílván az ilyen embereknek hozták létre.

Lehet előre gondolkodni?? Aki nem tud ilyenről semmit az biztos előre kigondolja a semmit a semmihez, hogy ne legyen semmi probléma a semmivel....

Amúgy azt nem értem, hogy minek kell ennyit iskolába járni, hogyha az ilyen "egyszerű" dolgokat ami a felnőtt élethez kell (elvileg erre való a suli) nem tanítják meg. Mint pl nemrég volt a hírekben, hogy mennyien nem tudnak arról, hogy ha kikerülnek a suliból akkor nekik kell intézkedni a tb ügyében és, hogy hány napig van még tb-jük és ha egyetemre járnak akkor is nekik kell igazolni, hogy bocs suliba járok még van tb-m. Az ilyen apróságokat valahogy elfelejtik mondani. Mint pl milyen az már, hogy egy egyszerű semmi extra adóbevallást érettségivel sem tudnak kitölteni, mert annyi pénzügyi oktatás sincs, hogy legalább erre tanítsák az embert. De az erkölcstan/hittan az fontos amit maguk a szülők se tartanak be. Képmutatás az egész. A gyerek meg kikerül a nagyvilágba büntetést kap szaladgál a határidők elöl próbálja kifizetni a csekkeket. Hát nem érzem, hogy a 8 éves gimiben olyan elit képzést kaptam volna, könnyen vegyem az akadályokat. Mivel senki egy szóval sem mondta, hogy bizony a tb-d így úgy. Csak amikor egyetem (nappali)alatt jött a felszólítás, hogy öcsisajt 2 éve nincs hoppá. Meg adóbevallás mi számít adókötelesnek és mi nem. Az ösztöndíj nem bocs, de ha már 2 napra be vagy jelentve 5e- ért akkor már igen. Hoppá nem kaptál róla papírt? igazolást? Milyen jogaim vannak a munkáltatóval szemben az nem fontos tudnom, meg azt se, hogy milyen papírokat köteles adni. De ha meg kötekedek 100 másik van a helyemre a pénz meg kell így vagy úgy, mert kaja nem lesz magától.Úgyhogy örülök neki, hogy 12 év tanulás után kijutok a nagyvilágba és valahogy minden megtalál. Mindenbe beleütközök, bírásg, felszólítás, elkeveredett papír, kijavításra váró stb stb. Csak az élet szépségei. Gyakorlatilag pénz még nem kerestem, de már fizesek mindenkinek a semmiből.Úgyhogy bocs ha nem tudom értékelni a hozzászólásodat. Neked biztos a s*gged elá toltak mindent azért ekkora a szád...

2013. ápr. 17. 20:24
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Kedves Kérdező! Igazad van, DE szerintem nem azért ekkor a hozzászóló szája, mert a feneke alá toltak mindent.

Az emberek többsége a saját kárán tanulja meg a dolgokat (sajnos). Viszont van mindenkinek (jó esetben) szülője, legalábbis gondozója, akinek ez is a dolga lenne. Gondolom senki nem álomvilágban él, tehát próbálja úgy nevelni a gyerekét, hogy "gyakorlatias" legyen.

Látod, most is megtaláltál bennünket, hogy kérdezni tudj, mivel egyértelmű, hogy az ország 8600 törvényét nem tudhatod fejből, mint ahogy én sem.

Kénytelen vagy belerázódni, ha "maradsz".

Nekem most lesz iskolás a gyerekem ősszel. Fogalmam sincs ez mivel jár, de mintha hallottam volna olyasmiről, hogy diákigazolvány. Beindul a hangya, hogy akkor nekem ehhez most egyből lesz közöm, vagy sem, hol kell intéznem, mi kell hozzá, mit tudok én ezzel majd kezdeni. Éppen ezt nyomozom, mert én sem tudhatom, csak úgy.

Van, akinek gyereke van, mégsem tudott arról, hogy létezik egy családi pótlék nevű támogatási forma. Ilyesmiben a védőnői szolgálatot hibáztatom, mert felvilágosíthatnák a kismamákat, hogy mire jogosultak gyerek által. Volt, aki ezt nem tette meg.

Nekem sem csinálta meg senki az első adóbevallásomat, két hétig "értelmeztem" a kitöltési útmutatót. Most, a sokadiknál már el sem olvasom úgy töltöm ki. KÉNYTELEN voltam megtanulni, az élet kötelező része, ha akarom, ha nem.

Szavazz rám a következő választásokon, és megígérem átláthatóbb, egyértelműbb, egyszerűbb lesz számodra is az ország és működése...:)

Ebben élünk, figyelj, fülelj, olvass! Ne mérgelődj, mert árt a szépségnek:)

2013. ápr. 18. 07:26
 5/8 anonim ***** válasza:

2-es vagyok.

Először is, az, hogy még az életben nem hallottál arról, hogy személyi jövedelemadó bevallás - ez azért nagyban a Te hibád is, mert ha kevésbé burokban élnél, akkor akár csak a hírekben is hallhatnád minden évben, hogy "Tömegek állnak sorban a postákon, mert ma van az adóbevallás beadásának határideje" stbstb.

Másodszor pedig... Igen, nyilván azért ekkora a szám, azért van arról halvány fogalmam, hogy mégis merre kellene elindulni, mert a seggem alá toltak mindent a szüleim... Ugyan kérlek... Nem érzed az ellentmondást? Ha mindent alám raktak volna, mégis honnan a frászból tudnám, hisz ugyanúgy fogalmam sem lenne erről, mint neked, nem?!

Hát nem, nem raktak alám semmit, sőt, ellenben ahhoz eléggé életrevalónak neveltek, hogy legalább feltaláljam magam annyira, hogy érdeklődő legyek és tudjam kitől kérdezzek és merjek is kérdezni. Neked is áll a zászló. Végig nézed akár itt a Gyakorikerdeseket is, tömve vannak ilyen kérdésekkel, hogy kell-e adóbevallást csinálnom, ha...? Ha csak ösztöndíjam volt, de nem dolgoztam? Ha csak 5 napot dolgoztam egész évben? És a többi, és a többi... Ha jobbat nem is találsz, láthatóan ezt az oldalt ismered, hát élj az oldal adta lehetőségekkel.

Kitölteni pedig nem akkora művészet, ha nem 6 millió helyről volt bevételed különböző jogcímeket. Ott a kitöltési útmutató, leülsz és végigolvasod. Ennyi. De ha mégsem megy, akkor is legalább annyit csak meg tudnál kérdezni valakitől, vagy megtalálod az internet nevű csodán, hogy mégis kihez fordulj segítségért.

Egyébként abban teljesen egyetértek veled, hogy a való élethez javarészt haszontalan dolgokat tanítanak az iskolákban, nekem pl. még sosem volt szükségem az iskola padon kívül ahhoz, hogy ki tudjam számolni mondjuk egy trapéz területét... De nyilván mivel mindenki más pályára megy, mindenkinek más a haszontalan. De nem csak az iskolák hibája, hanem nagyban a szülőké is, hogy nem nevelik életre a gyerekeket.

2013. ápr. 18. 08:58
 6/8 A kérdező kommentje:

Nem úgy gondoltam, hogy megcsinálják helyetted, hanem úgy, hogy ha hkapsz egy papírt akkor nem csak úgy odaadják neked, hogy értelmezd, hanem el is magyarázzák mit miért kaptál.

Nagyon sokan vannak úgy, hogy nem tudnak a dolgokról!

És amúgy meg pont ezt csinálom, hogy itt kérdezgetek, de valahogy mindig betámad egy két olyan akinek túl általános az én kérdésem és inkább lehurrog.

2013. ápr. 18. 09:45
 7/8 anonim ***** válasza:

Úgy látom, hogy akkor ezt megbeszéltük.

Térjünk a tárgyra:

Ha semmiféle bevételed/jövedelmed nem volt az évek alatt, akkor nem is kellett adóbevallást készíteni. Viszont, ha volt, akkor bizony kellett volna. Ha ennek ellenére nem tetted meg, sürgősen pótolni. Mulasztási bírság szabható ki erre, de ha nem vagy "visszaeső", és a korodból kifolyólag is látszik, hogy "kezdő" vagy, akkor általában elnézőbbek az adóhatóságnál is. Persze ehhez nem 5 évnyi be nem adott bevallásnak kell lennie a hátad mögött:)

Az analfabétaságról pedig annyit: Ha volt pld. 2012. évben adóköteles jövedelmed, amelyről az adóhivatal is tudhat (mondjuk munkával szerezted, nem pedig "nyerted"), akkor szokott olyan rendes lenni az adóhatóság, hogy küld egy "csökkentett" tartalmú borítékot, amelyben tájékoztat, hogy adott esetben elkészíti helyetted a bevallásodat, akarod-e vagy sem.

Tehát még vacakolni sem kell vele, megcsinálják helyetted bizonyos feltételek mellett...

2013. ápr. 18. 13:24
 8/8 anonim ***** válasza:
Szar ügy, de nekem sem volt beadva bevallás vagy 12 évig és senki nem szólt semmit, én azért nem adtam be mert nem tudtam 5 ezer forintot sem kifizetni egy könyvelőnek a minimálbérből amit kaptam évekig miközben albérletben laktam.Egészen addig müködött a dolog amig a cégemet el nem kezdték vizsgálni aki valószinüleg áfázott, és bekérték az én irataim is,de még igy is aranyosak voltak a Nav-nál mert küldtek egy papirt hogy pótoljam a tavalyi bevallást és nem büntettek meg, szerencsére nem tudták ezek szerint hogy nem csak a tavalyi hanem 10 éves adóbevallásom nincs beadva..Nos, ma viszont kaptam egy papirt reggel hogy menjek be a Nav-hoz és vigyem 2008 tól a papirjaimat :))) Úhhhh... Fogalmam sincs hogy most engem nyomoznak vagy valamelyik biztonsági céget ahol dolgoztam, kb 20 volt biztos..
2013. júl. 23. 11:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!