S. O. S. Ha az aprod.hu oldalon eladok valamit, ott is figyelik, hogy mennyi az eladásom?
És ha véletlen átlépem az éves 600ezer forintot akkor bekell vallanom? Vagy ott nincs ilyen? Csak a vaterán??
Nem adatom el a megunt dolgaimat, mert fizetnem kell érte??? Vagy hogy van ez? Segítsetek!!
Ha magánszemélyként a megunt dolgaidat értékesíted (ingóságértékesítés), akkor amíg ebből a bevételed nem haladja meg az évi 600 ezer forintot, akkor nem kell vele foglalkoznod adózás szempontjából.
Viszont, ha átléped, akkor kell belőle jövedelmet számolnod, hogy az "adómentes" jövedelemkorlátot meghaladod-e vele, vagy sem. Ha nem haladod meg vele, akkor szintén nem kell bevallani és adót sem fizetni utána.
Jövedelem kiszámolása:
Bevétel x 25 %
Ha az eredmény nem haladja meg a 200 ezer forintot, akkor szintén nem kell bevallani és fizetned sem kell.
Ha meghaladja, akkor viszont már igen.
Példa:
1. Bevétel: 645 ezer forint, tehát kell számolnom belőle jövedelmet. 645.000 x 25 % = 161.250,-
Mivel nem éri el a 200 ezret, ezért így sem kell vele foglalkoznom.
2. Bevétel 848 ezer, tehát számolok jövedelmet belőle:
848.000 x 25 % = 212.000,-
Mivel átléptem a bűvös 200 ezres határt, ezért kell bevallát készítenem, és adót is fizetnem. De a 200 ezerre eső adórészt nem kell megfizetnem, csak a felettit.
Tehát 212.000 jövedelem adókötelezettsége: 212.000 x 16 % = 33.920,- Mivel a 200 ezer jövedelem adótartama 32.000 forint(200.000 x 16 % = 32.000), ezért ezt a 33.920 Ft-ból levonva: 1.920 Ft lesz a befizetnivaló adóm.
Túl egyszerű igaz?
Az adókötelezettséged nem azon múlik, hogy hol adsz el (Vatera, Tesz-Vesz stb.), hanem, hogy keletkezik-e az eladásból olyan adózatlan jövedelmed, amelyet be kellene vallanod, és befizetni utána az adót.
Tényleg, mennyire figyelik a forgalmakat?
Ez az adózási számítás engem is érdekelt.. Örülök hogy rábukkantam a válaszra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!