Én nappali tagozatos diák vagyok, de egyben adószámos magánszemély is, akkor 1. : milyen adókat/járulékokat kell fizetnem,2. : jár-e továbbra is családi pótlék a szüleimnek utánam, vagy nem?
Jó kérdés.
Családi pótlék:
Szüneteltetni kell a családi pótlék folyósítását, amennyiben a 18. életévet betöltött személynek rendszeres jövedelme van. Rendszeres jövedelemnek kell tekinteni a legalább három egymást követő hónapban keletkezett jövedelmet. A folyósítást a negyedik hónaptól kezdődően kell szüneteltetni.
Tehát nem köti munkaviszonyhoz, vagy egyéb más jogviszonyhoz, így minden esetben, ha 3 egymást követő hónapban keletkezik jövedelmed, akkor nem jár csp. Nem tudom, hogy milyen tevékenységet végzel adószámos magánszemélyként, de ezzel a 3 hónap dologgal lehet "játszani".
Köszönöm a választ! :)
A rendszeres jövedelemnek csak rendszeresnek kell lenni, vagy van esetleg összeghatár is? Tehát ha három hónapban keresek havi 5000 Ft-ot az is rendszeres jövedelem, tekintet nélkül arra, hogy "jövedelem"-nek nem is nagyon lehet nevezni...? (Tudom, szélsőséges a példa. Ez jutott eszembe a téma kapcsán ;) )
Bocsi, hogy csak most válaszolok, de szabin voltam, nálam pedig szabi alatt az a törvény, hogy nincs "munka".
Nem szélsőséges a kérdés, hanem nagyon is jogos. A tájékoztató nem pontos, ezért azt írom, amit a törvény mond ki:
Jövedelem:
Az a személyi jövedelemadóról szóló törvényben adóköteles jövedelemként meghatározott - belföldről vagy külföldről származó - vagyoni érték, bevétel, amelynek havi összege meghaladja a mindenkori legkisebb munkabér összegét.
Rendszeres jövedelem: A legalább három egymást követő hónapban keletkezett jövedelem.
A fentiekből kifolyólag, ha a 3 egymást követő hónapban van olyan hónap, amikor kiesik egy havi jövedelem, az már nem rendszeres, valamint, ha rendszeresnek is minősül, de nem éri el minden hónapban a havi minimálbér összegét, az sem számít ide.
2013-ban most jelentleg a havi minimálbér összege bruttó: 98.000 Ft.
Remélem érthető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!