Ha év közben mentem férjhez az élettársamhoz, hogyan számoljam ki a jogosultságot?
1. Van 2 saját gyermekem (az előző házasságomból), és 2012-ben született egy harmadik (a második férjemtől. Április hónaptól járt a magzat után is a családi adókedvezmény a szülésig. Be is jelentettem a munkáltatómnak, de egész idő alatt csak 2 gyermek után vették figyelembe az adókedvezményt. Így keletkezett levont szja-m is. Ami a speciális, hogy júliusban házasodtunk össze a harmadik gyermekem édesapjával, előtte élettársként éltünk együtt. (Nem vettem igénybe egyedülállóként családi pótlékot). A férjem nem kérte a családi adójóváírás év közbeni levonását. Most hogyan kell az adóbevallásba érvényesíteni a fel nem használt összeget. Júniusig mint élettárs, csak a közös gyerek után, és utána mint házastárs mind a három jogán? Vagy mindhárom után már áprilistól? 2.2011-ben is vártunk közösen babát, de sajnos halva született a 7. hónapban. Akkor sem tudtam teljes mértékben kihasználni a családi adókedvezményt. Akkor viszont év végén nem érvényesítettük a fennmaradó részt az adóbevallásban. Lehetőség van-e utólag, javítani (önellenőrzés) a 2011-es adóbevallást?
Ahogy én számoltam:
1. 2012-ben
2 gyermek után járt 3 x 125.000,- (1, 2, 3 hóra)
Utána 9 x 618.750,- (4-12 hóig) 4. hó 16.-tól volt a 91.nap
Amit a munkáltatóm jóváírt 1 628 820,- Ft (5 568 750,- járt volna)
2. 2011-ben
2 gyermek után járt 1 x 125.000,- Ft ( 1. hóra)
utána 5 x 618.750,-Ft (a várandóság alatt 2. 17-től a szülésig (7. hó))
utána ismét 2 gyerekre 5 x 125.000,-Ft (8-12 hónapokra)
Igénybe vett kedvezmény: 2 207 591,-Ft ( 4 462 500,- Ft járt volna) Ebben az évben is vont a munkáltatóm szja-t.
Sőt azt mondta, hogy nem maradt érvényesíthető családi adókedvezményünk.
Szerintem maradt, és most szeretném utólag érvényesíteni, ha lehet.
Ha valaki tud ebben segíteni azt megköszönném!
Judit tényleg szakmabeli, úgyhogy elhiheted, amit mond!
Egyetértek vele!
Köszönöm a válaszokat!
Ezek szerint jól gondoltam, hogy utólag is lehet még érvényesíteni a kedvezményt, és érvényesíteni tudjuk a nálam fel nem használt részét is.
Most már nem bízom másra, így elkezdtem az önellenőrzést kitölteni. Letöltöttem hozzá a programot, a nyomtatványt és a segédletet (súgót. Azt viszont láttam, hogy a 2011-es évre már nem lehet az összeget visszaigényelni, csak a következő évi fizetendőkre jóváíratni. Na itt akadtam el. Hol kell ezt az összeget a 2012-es adóbevallásban szerepeltetni? A férjemnek 2011-ben volt fizetendő adója, egy minimális összeg, az adóbevalláskor. Be is fizettük rögtön. Az is visszajár? Azt hozzá kell adnom valahol? Mindketten alkalmazottak vagyunk, nekünk a munkáltató mindent levont amit kellett. Hol fog az a plusz jelentkezni nálunk, ami az önellenőrzés után visszajárna?
Még egy kérdés 2011-ben volt tőkepiaci ügyletből származó veszteségünk, amit tovább lehet vinni az idei évre. Ezt hol kell szerepeltetni a 2012-es bevallásban?
Tudom, hogy nagyos sok a kérdésem, de én nem vagyok könyvelő, és adószakértő. A nyomtatványkitöltő súgója pedig nagyon szakmai a számomra.
Köszönöm a segítséget előre is.
A lényeget meg elfelejtettem!
Az önellenőrzést mindkettőnknek be kell adni 2011-re?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!