Van erre lehetőség? Tavalyi adó-visszatérítés még most a köv feltételekkel?
Tavaly júliusig kaptam a gyedet, erre kértük az adóvisszatértést, mivel a maximális gyedet kaptam majdnem. Augusztusban már csak a gyest kaptam, viszont akkor azt mondták, hogy év közben már a férjem nem kérheti, hiába lett az övé így a magasabb kereset a családban. Most azt hallottam, hogy az adóbevallásnál lehet kérnie neki még arra a tavalyi pár hónapra visszamenőleg.
Valóban van erre lehetőségünk, vagy már nincs?
Igen van lehetőség.
Az év közben érvényesíteni nem tudott, vagy nem akart családi kedvezmény összegét utólag az adóbevallásban bármelyik családi pótlékra jogosult adózó érvényesítheti.
A Te esetedben a férjed érvényesítheti az általad igénybe venni nem tudott részt.
A munkáltató tévedett akkor, amikor azt állította, hogy a férjed év közben már nem kérheti.
De igen, kérheti. 2013-ban is.
Ha év közben úgy alakul a helyzet, hogy az a jogosult, aki kérte a családi kedvezményt már valamiért nem tud élni vele, akkor a másik jogosult kérheti helyette. Év közben is. A férjednek kell egy nyilatkozatot megtenni, hogy pld. 2013. 07. hótól kéri a családi kedvezményt és hogy milyen feltételekkel. Mivel a Te "kifizetőd/munkáltatód" is "hivatalból" kell, hogy értesüljön erről(igazolnia kell a férjed nyilatkozatán, hogy tud róla) ezért tudni fogja, hogy akkor attól a hónaptól Nálad viszont nem adhatja meg. Ennyi.
Ha a férjed kéri a családi kedvezményt, akkor az Ő által megtett nyilatkozatot a Te munkáltatóddal is le kell igazoltatni, hogy tud róla. Aztán a Te munkáltatód által leigazolt nyilatkozatot visszaviszed a férjednek, hogy adja le az Ő munkáltatójának, akitől kéri a kedvezmény figyelembevételét.
Ha nincs munkáltatód, akkor azt kell a nyilatkozaton beikszelni, ilyenkor nincs kivel leigazolni, hogy tud a férjed által tett nyilatkozatról.
Mivel GYES-t a Magyar Államkincstár fizet, és az adómentes jövedelem, és ha máshonnan nincs jövedelmed mellette, akkor ebben az esetben is nyugodtan beikszelheted azt, hogy nincs munkáltatód.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!