Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Ha gyesen leszek, hogy kapok...

Ha gyesen leszek, hogy kapok vissza adót?

Figyelt kérdés

Most gyeden vagyok jan. közepe óta. Jövő aug-tól gyesen leszek 1 évig (ill. tovább, mert ikreim vannak, de akkor fogok dolgozni 8 órában). A gyes 50 ezer ft lesz kb. a 2 gyerekre.

Egszségpénztárra szoktam visszakapni pénzt, idén is vagy 50 ezret, de a gyesből, ha nem vonnak annyi adót, akkor mi lesz azzal a pénzzel?

2013. febr. 21. 08:24
 1/6 A kérdező kommentje:

Jövőre 8 hónapig leszek gyeden, 4 hó gyes, gonolom utána vissza tudom igényelni.

utána évben viszont 8 hónap gyes, 4 hónap munka, bruttó 130 körüli a fizum, nem tudom annyi adóm lesz-e a 4 hónap alatt.

2013. febr. 21. 08:26
 2/6 anonim ***** válasza:

Az adózásnak van egy alaptörvénye. Nem tud az ember több adót visszaigényelni, mint amennyit az adóhatóságnak befizetett, vagy levontak tőle.

Mivel a GYES adómentes jövedelemnek számít, ezért abból adóelőleget nem fognak levonni. Maximum annyi adót fogsz tudni visszaigényelni, amennyit a béredből levonnak. Ezt is csak akkor, ha van valamilyen adóhoz köthető kedvezményed, mint például a családi kedvezmény (persze csak akkor, ha Te akarod érvényesíteni).

Ha valamilyen oknál fogva nem lesz adókötelezettséged, amit befizetsz, vagy levonnak Tőled, akkor nem is lesz miből visszaigényelni...

2013. febr. 21. 10:37
 3/6 anonim ***** válasza:

Sehogy nem kapsz vissza adót!

Mint ahogy én is csak annyit tudok felhasználni a gyerekkedvezményemből, amennyit levonnak a fizetésemből. Hiába járna 4 gyerek után havi párszázezer!

2013. febr. 21. 15:08
 4/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm, akkor max annyit, amennyit 4 hónap alatt dolgozok.
2013. febr. 21. 17:25
 5/6 anonim ***** válasza:

Így van, a 130 ezres béred utáni adóból.

Ha nem változik az SZJA, akkor 130000*0,16=20800 havonta.

Ez 4 hónap alatt ugye 4*20800=83200 összesen, ennek erejéig érvényesíthetsz max adókedvezmény(eke)t.

Ha a családi adókedvezményt a párod ( is) ki tudja használni, érdemes akkor majd az ő béréből érvényesíteni egy részét, hogy az ep-t jobban ki tudd használni.

2013. febr. 21. 21:48
 6/6 A kérdező kommentje:

köszönöm, 80 körüli adójóváírásom sztem nem lesz, de akkor így tudom érvényesíteni

a családi kedvezményt párom kapja az ikrekre

2013. febr. 22. 09:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!