Hogyan kell adót bevallani ha tőzsdén kereskedek?
Lényegében eddig még nem volt semmi profitom a tőzsdén, viszont a múlt évben nyitottam egy TBSZ számlát, ezt valahova be kell vallani az adóhivatalnál?
Ha eladok egy részvényt és pénzt kerestem vele a nem-TBSZes számlán, akkor arra 16%-ot kéne fizetni. Eddig azt gondoltam, hogy ez valahogy magától fog levonódni az összegből, de most tudtam meg hogy ezt magamtól kell bevallanom és befizetnem. Tudja valaki hogyan megy ez?
Egy sima értékpapírszámláról nem kell értesítened senkit. Ha nyereséged van az adott évben, akkor a brókercég által adott összesítővel irány a könyvelő, aki majd lekönyveli neked. Ha TBSZ-ed van, és nyereséged, az már bonyolultabb, mert elvileg akkor sem adózol, de ennek a technikai hátterét nem tudom, nekem nincs. De annyit tudok róla ha 5 évig nem veszed ki a lóvét, akkor adómentes.
A lényeg, ha megvan az adóbevallás, akkor majd kapsz egy értesítést mennyi adót kell fizetned.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!