Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Adómentes jövedelmet nem kell...

Adómentes jövedelmet nem kell bevallani az Szja bevallásban?

Figyelt kérdés

Régen volt ilyen rovat: adóalapot nem képező jövedelem.

Rehabilitációs járadék ill. rehab. foglalkoztatás

2013. jan. 24. 09:26
 1/5 anonim ***** válasza:
Kérdezd meg attól akitől kapod. Nekem egyetemen adtak papírt az ösztöndíjamról hogy ezt is írjam bele a bevallásba, hiába adómentes.
2013. jan. 24. 10:52
 2/5 anonim ***** válasza:

Adómentes jövedelmet nem kell bevallani, minek? Nincs is rá megfelelő sor a bevallásban. Akkor mégis hova fogjátok beírni?

Az adótörvény szerint a jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni azt a bevételt, amely a törvény 1. sz. melléklete szerint adómentes.

Az ösztöndíj ennek a mellékletnek a 4.12. pontja alatt található. Tehát adómentes, ezáltal bevallani sem kell.

Az ösztöndíjhoz kapcsolódó jövedelemkiegészítő pótlék az nem ösztöndíj, tehát az nem adómentes!

A rehabilitációs járadék nyugdíjszolgáltatás, tehát a nyugdíj fogalmába beletartozik. A nyugdíj pedig az adótörvény 1. sz. mellékletének 1.2. pontja alapján adómentes.

A rehabilitációs foglalkoztatás az már nem biztos. Ha ez alatt azt kell érteni, hogy valaki Önt, mint rehabilitációs járadékban részesülőt alkalmazta valamilyen jövedelemért, akkor az így megszerzett jövedelem adóköteles, és ezt a jövedelmet fel kell tüntetni a bevallásban.

2013. jan. 24. 12:01
 3/5 A kérdező kommentje:

A rehabilitációs foglalkoztatás, 2012-ben adómentes volt.

Ezen én is csodálkoztam, de az összes papíron ez szerepelt. Csak 10% nyugdíjat vontak és a munkaügyi központ jóváhagyta.

Valóban logikus, hogy az adómentes jövedelmet nem kell bevallani, de régen valóban volt ilyen rubrika, mint már írtam.

2013. jan. 24. 16:52
 4/5 anonim ***** válasza:
Én azt elhiszem, hogy volt ilyen rubrika, (nem is vonom kétségbe), de oda biztosan nem az adómentes dolgokat kellett írni, hanem azokat, amelyeket például valamilyen összeg "korlátjánál" nem kellett az adóalaphoz hozzászámolni, és ilyen szempontból nem képezte az adóalap részét. Például az ingatlanértékesítésből származó jövedelem az adójóváíráshoz szükséges adóalap meghatározása szempontjából nem képezte az adóalap részét, vagy hasonlók...
2013. jan. 28. 06:24
 5/5 A kérdező kommentje:
Valami ilyesmi. Ez az adómentes rubrika még a többsávos szja idején volt fontos, amikor az adómentes jövedelem miatt is átléphettél a magasabb adójú sávba.
2013. jan. 28. 08:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!