Adómentes jövedelmet nem kell bevallani az Szja bevallásban?
Régen volt ilyen rovat: adóalapot nem képező jövedelem.
Rehabilitációs járadék ill. rehab. foglalkoztatás
Adómentes jövedelmet nem kell bevallani, minek? Nincs is rá megfelelő sor a bevallásban. Akkor mégis hova fogjátok beírni?
Az adótörvény szerint a jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni azt a bevételt, amely a törvény 1. sz. melléklete szerint adómentes.
Az ösztöndíj ennek a mellékletnek a 4.12. pontja alatt található. Tehát adómentes, ezáltal bevallani sem kell.
Az ösztöndíjhoz kapcsolódó jövedelemkiegészítő pótlék az nem ösztöndíj, tehát az nem adómentes!
A rehabilitációs járadék nyugdíjszolgáltatás, tehát a nyugdíj fogalmába beletartozik. A nyugdíj pedig az adótörvény 1. sz. mellékletének 1.2. pontja alapján adómentes.
A rehabilitációs foglalkoztatás az már nem biztos. Ha ez alatt azt kell érteni, hogy valaki Önt, mint rehabilitációs járadékban részesülőt alkalmazta valamilyen jövedelemért, akkor az így megszerzett jövedelem adóköteles, és ezt a jövedelmet fel kell tüntetni a bevallásban.
A rehabilitációs foglalkoztatás, 2012-ben adómentes volt.
Ezen én is csodálkoztam, de az összes papíron ez szerepelt. Csak 10% nyugdíjat vontak és a munkaügyi központ jóváhagyta.
Valóban logikus, hogy az adómentes jövedelmet nem kell bevallani, de régen valóban volt ilyen rubrika, mint már írtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!