Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » A volt munkáltatóm nem hajland...

A volt munkáltatóm nem hajlandó az M30-as jellegű adóigazolást kiadni számomra - mit tudok tenni?

Figyelt kérdés
Azt állítja, kilépésnél kaptam valamit, de azok még csak nem is hasonlítanak rá: "Adó számításnál figyelembe vett adatok" vannak feltüntetve benne, de így fogalmam sincs, melyiket melyik mezőbe kellene kitöltenem, míg a másik munkáltatóm megcsinálta normálisan (abcd oszlop, 1-kb600ig kitöltendő sorok). Kötelezhető a munkáltató arra, hogy az M30as nyomtatványt adja ki, vagy béreljek könyvelőt, hogy kihámozz nekem?

2013. febr. 14. 11:11
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

Ne a sorszámokat keresd, hanem a beírt szövegrészt azonosítsd egyik nyomtatványon is, és a másikon is.

Pl. az igazoláson az első sorban "Munkaviszonyból származó jövedelem" megnevezés, akkor a bevallás-nyomtatványon is abba a sorba írod, amelyikben ugyanez a szöveg van. Tehát ez ott is az első sor.

Ha az igazoláson a 23.-as sorban "Ténylegesen levont adóelőleg össze" van adat, akkor azt a bevalláson a "Kifizető által levont adó-előleg" megnevezésű sorba írd be.

Elvileg ennek az összegnek meg kell egyeznie azzal az összeggel, amit a program automatikusan kiszámol, mint fizetendő adót, és a bevallási nyomtatvány legvégén: " A bevallással egyidőben befizetendő adó összege" sorban nulla fog kijönni.

Ha ezek alapján sem boldogulsz, akkor kérj meg valaki hozzáértő könyvelőt, percek alatt megcsinálja neked.

2013. febr. 14. 11:40
 2/12 A kérdező kommentje:
Igen, erre gondoltam én is, csak mivel nem hivatalos formájú az igazolás, attól tartok, hogy bizonyos adatok hiányozni fognak belőle. Sőt, biztos, mert ez a kimutatás a munkaviszonyom első hónapja után készült, tehát nem is összegezheti a náluk keresett összes pénzem és azokból levonandó összegeket. Ráadásul később változtak a béren kívüli juttatások is, tehát még csak felszorozni se tudom a hónapok számával.
2013. febr. 14. 12:11
 3/12 anonim ***** válasza:
Ilyenkor nem M30 nevű igazolást kapsz, hanem a kilépési papírjaiddal együtt kapnod kellett egy "Adatlap 2012" nevű nyomtatványt.
2013. febr. 14. 14:24
 4/12 A kérdező kommentje:
Olyat se kaptam, pedig már 3x végignéztzem az összes papírt. És ha azt mondom, hogy nem találom, akkor joguk van elküldeni melegebb éghajlatra úgy, hogy nem tudom bevallani az adómat?
2013. febr. 14. 14:46
 5/12 anonim ***** válasza:
Nincs joguk, kötelesek mégegyszer kinyomtatni, vagy azt, amit a kilépős paprikkal kiadtak, vagy az M30-asat, mindegy, bármelyik jó, csak adjanak valamit.
2013. febr. 14. 14:57
 6/12 A kérdező kommentje:
Ezt gondolnám normálisnak én is, csak nem ismerem az ide vonatkozó jogszabályt, pedig úgy látom ijesztgetés nélkül nem fognak megmozdulni. Egyáltalán nem együttműködők.
2013. febr. 14. 16:31
 7/12 anonim ***** válasza:
Egy-két kattintás az egérrel, már bent is van a bérszámfejtő programban. Majd ismét néhány katt, és amikor megvan, akkor egy enter. Szólj neki, hogy a nyomtatót ne feledje el bekapcsolni, mert különben az életben le nem jön a gépről. Ennyi! Mondd neki, hogy ne nézzen már madárnak, mert a végén az apeh-ig fogsz csiripelni!
2013. febr. 14. 16:41
 8/12 A kérdező kommentje:
Igen, erre gondoltam én is, de ha konkrét paragrafusokat hoznék fel, az hatásosabb lenne. Arra is gondoltam felhívom az apehet hogy adjon tanácsot, ott csak értenek hozzá.
2013. febr. 15. 07:58
 9/12 anonim ***** válasza:

Olyan nincs, hogy kilépéskor nem kaptál semmit. Meglehet, hogy utána elmentél munkanélkülire és ott bizony elkérnek mindent, azt az egy szál lapot nem kellett volna nekik oda-adni.

Arra nincs §, ha a dolgozó elveszti a kapott papirokat, a munkáltató kötelessége, csak emberség van!

Ha a munkahely azt állítja, hogy kilépéskor megkaptad, akkor az átvételt neked alá kellett írnod, bizonyítsa be, hogy a náluk maradt példányon ott az aláírások.

(Ha pedig már előveszi, akkor le is fénymásolhatja, és akkor is "emberségből" kiadhatja!)

2013. febr. 15. 08:03
 10/12 A kérdező kommentje:
Én is erre jutottam, de mint mondtam, az emberségükre nem igazán építhetek, mert már nem ez az első probléma a cégnél. A munkanélkülis dologban lehet hogy igazad van, magyarul ha nem lesznek emberségesek velem,fejre is állhatok ,akkor se tudok adóbevallást csinálni.
2013. febr. 15. 10:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!