Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Gyes-en lévő kismamaként...

Gyes-en lévő kismamaként hogyan oldhatom meg legálisan? Bőv. Lent

Figyelt kérdés
Szóval, gyesen vagyok, mellette van egy 2 órás állásom. Ezt-azt szoktam készíteni, varrni (háztartási eszközök), szeretném ezeket legálisan eladni. A bevételem elég csekélyke lenne, ahogy számolom, havi 10-30 ezer között max. Szeretnék a "termékeimmel" a piacon árulni. Mit kell tennem, hogy adózási szempontból legális legyen? Szükségem van adószámra? Nyugtaadási kötelezettségem van-e? (Láttam már, hogy sok szülő piacol pl. a gyerekei kinőtt ruháival, egy sem adott nyugtát, ezért kérdezem, nekem kellene-e). Nagyon köszönöm a segítséget!
2013. jan. 15. 12:20
 1/4 anonim ***** válasza:

Szerintem kizárólag bolhapiacon árulhatsz "használt" dolgokat, mint magánszemély, adószám nélkül.

Ha direkt azért készítesz dolgokat, hogy árusítsd, ahhoz minimum adószámot kell arra a tevékenységre kérni, ha nem akarsz rá "vállalkozást" alapítani. Azzal együtt jár a nyugta-, adott esetben számlaadási kötelezettség is. Bolhapiacon kívül más piacra szerintem anélkül el se indulj. Összetalálkozhatsz az adóhatósággal!

Egyébként évi 600 ezer forint árbevételig (nem jövedelem, hanem árbevétel) "adómentes" az ingóságértékesítésből származó bevétel bármilyen formában jutsz is hozzá.

2013. jan. 15. 12:39
 2/4 A kérdező kommentje:
Szóval, ha jól értem: APEH-től kérek adószámot, ezzel veszek nyugtatömböt, és akkor már árulhatom? A falumban szeretném, van egy kis piactér, árul ott mindenki, a nénik zöldséget, őrölt paprikát, stb... A boltba is bevesznek nálunk bizományba ezt-azt, ruhát, játékot, gondoltam, ott is leadhatnék egy két darabot. Viszont az APEH-al nem szeretnék összeakaszkodni, ezért csakis legálisan vágnék bele... Vállalkozást semmiképpen sem szeretnék, mivel nagyon kevés pénzről van szó, több lenne a kiadásom, mint ami befolyna belőle.
2013. jan. 15. 12:59
 3/4 anonim ***** válasza:

A piacon áruló nénikék biztosan "őstermelőként" funkciónálnak, vagy kockáztatnak. Elméletileg másképpen hivatalosan nem árulhatnának. Tehát olyan nincs, hogy van egy csomó paprikám a kertben, elviszem a piacra csak úgy eladni.

Maximum "fű" alatt a megbízható vevőknek elregélem, aztán piac nélkül értékesítem.

Végül is a lényeget megfogtad. Tehát, ha kiváltod rá az adószámot, az már egy engedély, amibe nem köthetnek bele, benne vagy az adózói körben, még akkor is, ha mondjuk nem lesz adófizetési kötelezettséged utána. Jöhet bármilyen hatóság, főleg, ha még nyugtát is adsz róla.

Azért a részleteket érdeklődd meg az adószám kiváltásakor, hátha egyéb dologról megfeledkeztem.

Sok sikert!

2013. jan. 16. 07:01
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen!
2013. jan. 16. 15:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!