Gyes-en lévő kismamaként hogyan oldhatom meg legálisan? Bőv. Lent
Szerintem kizárólag bolhapiacon árulhatsz "használt" dolgokat, mint magánszemély, adószám nélkül.
Ha direkt azért készítesz dolgokat, hogy árusítsd, ahhoz minimum adószámot kell arra a tevékenységre kérni, ha nem akarsz rá "vállalkozást" alapítani. Azzal együtt jár a nyugta-, adott esetben számlaadási kötelezettség is. Bolhapiacon kívül más piacra szerintem anélkül el se indulj. Összetalálkozhatsz az adóhatósággal!
Egyébként évi 600 ezer forint árbevételig (nem jövedelem, hanem árbevétel) "adómentes" az ingóságértékesítésből származó bevétel bármilyen formában jutsz is hozzá.
A piacon áruló nénikék biztosan "őstermelőként" funkciónálnak, vagy kockáztatnak. Elméletileg másképpen hivatalosan nem árulhatnának. Tehát olyan nincs, hogy van egy csomó paprikám a kertben, elviszem a piacra csak úgy eladni.
Maximum "fű" alatt a megbízható vevőknek elregélem, aztán piac nélkül értékesítem.
Végül is a lényeget megfogtad. Tehát, ha kiváltod rá az adószámot, az már egy engedély, amibe nem köthetnek bele, benne vagy az adózói körben, még akkor is, ha mondjuk nem lesz adófizetési kötelezettséged utána. Jöhet bármilyen hatóság, főleg, ha még nyugtát is adsz róla.
Azért a részleteket érdeklődd meg az adószám kiváltásakor, hátha egyéb dologról megfeledkeztem.
Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!