Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » 16 évesen milyen levonások...

16 évesen milyen levonások érintenek?

Figyelt kérdés

Sziasztok !

16 éves vagyok, internetes munkákat végzek. Egy cégtől kaptam egy megbízási szerződést, s ez alapján kitudnak fizetni számla nélkül is.

A napokban 8400ft-ot kellett volna kapnom, ugyanis a teljesítményem alapján ennyit szedtem össze, viszont a számlámra csak 3600 forint körüli összeg érkezett, tehát több került levonásra, mint kifizetésre. Érdeklődtem a cégnél, s más ismerősömnél is, és ők is azt mondták, hogy valóban ennyit kell levonniuk, hiszen TB,Adó, nyugdíj, stb.. viszont, ezt az összeget irreálisnak tartom.

Alapból, érdekelne, hogy mivel 16 éves vagyok, s középiskolai tanuló jogviszonnyal rendelkezem, így vonhatnak-e tőlem TB-t , vagy nyugdíjat.

Van valakinek valami jártassága ebben?

A következő hónapban ennél jóval nagyobb összeget kéne, hogy kapjak, egész pontosan 150ezer forint körüli összeget, viszont előre félek, hogy ebből jó, ha kapok 50 ezer forintot.

Köszönöm előre is a válaszokat, Boldog új évet !

2013. jan. 1. 05:31
 1/2 anonim ***** válasza:
Tekintve, hogy az összeg meghaladja a minimálbér 30%-át független a jogviszonyodtól mindent vonni kell tőled. A nagy kérdés milyen nyilatkozatot írtál alá? Kérted-e a 10% költséghányad elszámolását pl, mert akkor rögtön kevesebb az szja alapod, nem nyilatkoztál-e véletlenül az adóalap kiegészítésről, mert akkor félszuperbruttó alapján számfejtik. Tehát ezt is kéne nézni hozzá.
2013. jan. 2. 01:43
 2/2 anonim ***** válasza:

Adózás, járulékozás szempontjából teljesen mindegy, hogy hány éves vagy, vagy diák vagy-e.

Az az érdekes, hogy az éppen végzett munkát milyen jogviszonyban végzed.

Az általad leírtak alapján megbízási szerződésed van, tehát nem munkabért kapsz, hanem megbízási díjat.

Ez adózás szempontjából önálló tevékenységből származó jövedelemnek számít, és ebben az esetben a kapott bevétellel szemben költséget lehet elszámolni. A kettő különbözete lesz az adóköteles jövedelem.

Költségelszámolásra kétféle varia lehetséges. A tételes költségelszámolás, és a 10 % költséghányados elszámolási mód.

A tételes azt jelenti, hogy a költségeidről a nevedre szóló számlákat kell kérni, akkor írhatod le a bevételeddel szemben. A 10 % költséghányados pedig azt jelenti, hogy nem kell költségszámlákat gyűjtögetni, hanem a bevétel 10 %-át írhatod le mindenféle bizonylat nélkül költségként, tehát a bevétel 90 %-a lesz az adóköteles jövedelem.

Mivel "kifizetőtől" kapod ezt a megbízási díjat (nem pedig egy sima magánszemélytől), ezért a kifizető felé nyilatkozni kell, hogy milyen költségelszámolási módot választasz, ami alapján meghatározzák az adóköteles jövedelmed. Azt a nyilatkozatot köteles figyelembe venni az adóelőleg levonásánál.

A megbízási díjnak egy sajátos jellemzője, hogy abban az esetben jár vele együtt járuléklevonás is, ha ez a megbízási díj eléri, vagy meghaladja a minimálbér 30 %-át. Ha nem éri el, akkor "csak" személyi jövedelemadót vonnak belőle. Ha eléri, akkor viszont már mindenféle más járulékot (nyugdíj, egészségbiztosítási stb.) ugyanúgy, mint egy munkaviszonyos esetén.

Ha az utóbbi áll fenn, akkor természetesen "jár" utána nyugdíj is, és a szolgálati időbe is beleszámít majd...

Dióhéjban ennyi!

2013. jan. 2. 09:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!