Ha számla nélkül adnak el valamit, azt hogy nem veszi észre az adóhatóság?
Már úgy értem, hogy az apeh az gondolom látja, hogy a vállalkozó vett x terméket egy cégtől, amiről írtak számlát.
De ha rajta számonkérik az áfát, akkor mit mondd?
Nem vagyok vállakozó, ezért kérdem, mert nem igazán értem ezt a dolgot.
És nem, nem szeretnék adót csalni a jövőben, csak kíváncsi vagyok.
A vállalkozó áfa nélkül vásárol, te a vásárló fogod csak kifizetni.
Én így tudom.
Nem értem mire gondolsz, hogy számon kérik rajta az Áfát.
Ha vesz valamit számlára, akkor már alapból fizet áfát, amit az eladó befizet az államnak. A vállalkozónak már csak az árrés után kell (kéne) befizetnie, de mivel feketén adja el, ezért nem látja a NAV.
De a legegyszerűbb, ha alapból számla nélkül vette, ezért semmi nyoma.
A kisvállalkozók ezeken könnyen megbukhatnak, ha nincs ismeretségük, vagy nem tudnak jól kamuzni. Az APEH többnyire akkor szokott kiszállni, amikor hirtelen vagyonnövekedés tapasztalható valamelyik cégnél.
A nagyvállalkozóknak meg olcsóbb és egyszerűbb, ha lefizetik az ellenőrt.
Semmi értelme a kérdésednek.
Egyrészt az ÁFAt nem a vásárló fizeti be, hanem az eladó illetve szolgáltató (kivéve a fordított ÁFA-t), a vásárló pedig, hacsak nem végfelhasználó, visszaigényelheti. Ehhez számla kell.
Ha nincs számlája, nem igényelheti vissza. Akkor mit kérjen rajta számon a NAV?
Egyébként meg egyszerűsített számla (blokk) adása kötelező csak, ÁFÁs számláé nem.
1. Mert nem áll a piacon minden vevő-eladó mellett egy-egy apeh-os, ezért nem látja, hogy ha valami számla nélkül cserél gazdát
2. Az ÁFA-törvény ennél sokkal bonyolultabb, nem igazán lehet itt egy-két mondattal válaszolni a feltett kérdésre. Sokszor még az a vállalkozó is nehezen érti meg, aki nap mint nap dolgozik vele, a könyvelője pedig rojtosra dumálhatja a száját, mire az a vállalkozó érteni kezdi az esetleges csavarokat.
Ha nem vagy vállalkozó, csak hobbi-szinten érdekel a dolog, lehet a net-ről letölteni az ÁFA-törvényt, cca 250-300 oldal, és lehet olvasgatni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!