Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Ha számla nélkül adnak el...

Ha számla nélkül adnak el valamit, azt hogy nem veszi észre az adóhatóság?

Figyelt kérdés

Már úgy értem, hogy az apeh az gondolom látja, hogy a vállalkozó vett x terméket egy cégtől, amiről írtak számlát.

De ha rajta számonkérik az áfát, akkor mit mondd?

Nem vagyok vállakozó, ezért kérdem, mert nem igazán értem ezt a dolgot.

És nem, nem szeretnék adót csalni a jövőben, csak kíváncsi vagyok.

2012. dec. 19. 00:55
 1/5 anonim válasza:
0%

A vállalkozó áfa nélkül vásárol, te a vásárló fogod csak kifizetni.

Én így tudom.

2012. dec. 19. 01:17
 2/5 anonim ***** válasza:

Nem értem mire gondolsz, hogy számon kérik rajta az Áfát.

Ha vesz valamit számlára, akkor már alapból fizet áfát, amit az eladó befizet az államnak. A vállalkozónak már csak az árrés után kell (kéne) befizetnie, de mivel feketén adja el, ezért nem látja a NAV.

De a legegyszerűbb, ha alapból számla nélkül vette, ezért semmi nyoma.

2012. dec. 19. 01:19
 3/5 anonim ***** válasza:
23%

A kisvállalkozók ezeken könnyen megbukhatnak, ha nincs ismeretségük, vagy nem tudnak jól kamuzni. Az APEH többnyire akkor szokott kiszállni, amikor hirtelen vagyonnövekedés tapasztalható valamelyik cégnél.

A nagyvállalkozóknak meg olcsóbb és egyszerűbb, ha lefizetik az ellenőrt.

2012. dec. 19. 02:17
 4/5 anonim ***** válasza:

Semmi értelme a kérdésednek.

Egyrészt az ÁFAt nem a vásárló fizeti be, hanem az eladó illetve szolgáltató (kivéve a fordított ÁFA-t), a vásárló pedig, hacsak nem végfelhasználó, visszaigényelheti. Ehhez számla kell.

Ha nincs számlája, nem igényelheti vissza. Akkor mit kérjen rajta számon a NAV?

Egyébként meg egyszerűsített számla (blokk) adása kötelező csak, ÁFÁs számláé nem.

2012. dec. 19. 08:03
 5/5 anonim ***** válasza:

1. Mert nem áll a piacon minden vevő-eladó mellett egy-egy apeh-os, ezért nem látja, hogy ha valami számla nélkül cserél gazdát

2. Az ÁFA-törvény ennél sokkal bonyolultabb, nem igazán lehet itt egy-két mondattal válaszolni a feltett kérdésre. Sokszor még az a vállalkozó is nehezen érti meg, aki nap mint nap dolgozik vele, a könyvelője pedig rojtosra dumálhatja a száját, mire az a vállalkozó érteni kezdi az esetleges csavarokat.

Ha nem vagy vállalkozó, csak hobbi-szinten érdekel a dolog, lehet a net-ről letölteni az ÁFA-törvényt, cca 250-300 oldal, és lehet olvasgatni.

2012. dec. 19. 08:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!