Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Bababörzét szerveznék havonta...

Bababörzét szerveznék havonta max.1-2 alkalommal. Hogyan tudnék számlát adni az asztalbérlésekről?

Figyelt kérdés
A terembérlet díját,amit én fizetnék az iskolának, ahol rendezném, le lehet vonni az adóköteles összegből? + én is árulnám a börzén a gyerekeim kinőtt ruháit. Fizetés nélküli szabadságon (GYED) vagyok. Kormánytisztviselőként dolgoztam, cég felé kell ezt jeleznem?

2012. nov. 14. 00:30
 1/3 anonim ***** válasza:

Kapásból azt mondom, hogy adószámot kell kiváltani ehhez a tevékenységhez az adóhatóságtól. Alapból is, meg azért is, hogy "számlaképes" legyél. Az adószám birtokában várásolsz a nyomtatványboltban számlatömböt, így tudsz számlát adni az asztalbérlésekről. Az általad kifizetett terembérletről pedig Te kérsz számlát az iskolától a nevedre. Ez Neked költségszámlád lesz, ezzel igazolod a kiadásodat a tevékenységeddel kapcsolatban.

Asztalbérlet összege Nálad bevétel, terembérlet összege pedig a kiadás. A kettő különbözete (ha pozitív) lesz a "hasznod", vagyis az adóköteles jövedelem.

Már csak abban nem vagyok biztos, hogy ezt GYED ellátás alatt megteheted-e.

A gyerekeid kinőtt ruháinak eladása (ha ez csak alkalomszerűen történne), nem párhuzamos a bababörze szervezésével. Ilyen esetben külön kezelném. Ez ingóságértékesítés lenne, és mivel nem rendszeres, hanem alkalomszerű, ezért az ebből befolyó bevétel évi 600 ezer forintig adómentes, bevallani sem kell.

De ha már a havi 1-2 alkalomnál Te is mindig árulnád a gyerekeid ruháit, és nem csak szervező lennél, akkor az már más megítélés. Ilyen esetben az adószám kiváltásakor jelezd ezt a hatóság felé, hogy a "tevékenységek" közé ezt is vegyék be, mivel üzletszerűen árulsz, így gazdasági tevékenységnek minősül, amit szintén külön adószám birtokában lehet csak végezni.

Engem az egészben kizárólag a GYED ellátásod zavar, mivel ez alatt díjazás ellenében nem lehet munkát végezni. Az általad felvázoltak vajon ez a kategória-e?

2012. nov. 14. 08:35
 2/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszod! Gyed-et nem érné meg felmondani, de lehet, hogy tényleg mellette nem lehetne. Esetleg megvárom, hogy leteljen, van még 5 hónap, aztán Gyes alatt próbálnám meg. A bevételből egyébként szja-n kívül mást is fizetni kellene? Olvastam erről, de nem igazodok ki. Ez a 7-es adószámos magánszemély lenne, ugye?
2012. nov. 14. 13:07
 3/3 anonim ***** válasza:

Igen, kell fizetni.

Egészségügyi hozzájárulás jöhet szóba (EHO). Ennek mértéke 27 % (egyes esetekben 14 %, ezt a törvény külön felsorolja). A Tied nem abba tartozik.

Az EHO-t a megszerzett jövedelem után kell fizetni.

Ha nem kifizetőtől származik ez a jövedelem (munkáltató stb.), akkor a magánszemélynek saját magának kell megállapítania az összeget és negyedévente befizetnie az államkasszába. Ha kifizetőtől származna a jövedelem, akkor ezt a kifizető lenne köteles rendezni.

Mielőtt még bárki kétségbeesne: Azok a jövedelmek nem tartoznak az EHO kötelezettség alá, amelyek után adót nem kell megállapítani. Ilyen a saját, megunc dolog alkalomszerű értékesítése. De ha ugyanez már üzletszerűen történik (tehát rendszeresen, bevétel, haszonszerzés céljából), akkor már EHO-köteles is lesz. Erre kell ugye a külön adószám kiváltása.

Be kell sorolni azt a tevékenységet, amit végzel, hogy hova is tartozik. Azért szokták megkérdezni, hogy mit akarsz értékesíteni, hogyan, milyen minőségben. A kérdést nem kötekedésnek szánják. Jó választ csak így tudnak adni, egyébként egy csomó félrevezető információhoz jut az ember.

2012. nov. 15. 09:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!