Kell-e Tb-t fizetnem ha nincs munkám, csak az ingatlanom kiadásából van jövedelmem?
Igen, kell.
A minimál TB-t mindenkinek fizetni kell, alanyi jogon már nem jár a társadalombiztosítás.
Pedro
Ti most a 6390 Ft egészségbiztosításról beszéltek, arról tudok.
De nyugdíj, Szocho ilyenek, ami a minimálbér után kb 50ezer Ft lenne, de gondolom ezt nem kell.(?)
Nem, és nem is akarok az lenni a jelenlegi gazdasági helyzetben, de a törvény úgy fogalmaz, ha valaki fő tevékenységként(?) űzi az ingatlanbérbeadást, akkor azt csak vállalkozóként teheti.
Ha nem dolgozok, akkor ez a fő tevékenységem??
2. oldalt nem tudom értelmezni.
Hol van a leírásban "főtevékenység"?
Te, mint magánszemély ingatlan bérbeadásával foglalkozol. Nem óhajtod vállalkozás formájában végezni ezt, tehát nem is lesznek olyan kötelezettségeid, mint egy vállalkozónak.
Így csak személyi jövedelemadót kell fizetned az ebből származó bevételed után, valamint azt a bizonyos egészségügyi szolgáltatási járulékot, amit mindenkinek kell munkaviszony hiányában is.
Valamint EHO-t kellhet még fizetni, ha az ingatlan bérbeadásából származó jövedelmed az adóévben meghaladja az 1 millió forintot. Mást nem.
Az, aki vállalkozást alapít ingatlanok bérbeadására, annak természetesen minden más járulékot, adót kell fizetnie, amit egy magánszemélyként bérbeadónak nem.
Köszi, nagyjából én is így értettem, csak a feltett kérdésemben nem voltam biztos.
A családi adókedvezmény pedig itt is ígénybe vehető, tegyük hozzá.:)
Nem feltétlenül kell fizetni! Az önkormányzatnál kérhetsz TB-támogatást. Ehhez be kell menni a szociális osztályra és egy 4-oldalas űrlapot kitölteni hozzá, valamint csatolni pár közüzemi számládat amivel igazolod, hogy ott laksz. Ha szerződésed van, akkor persze annak másolatát is le kell adnod.
A feltételek sajnos szigorúak: Ha jól emlékszem, az öregségi nyugdíj legalsó mértékének valahány százaléka (jelenleg 27Ehuf) alatt kell lenni az egy főre eső jövedelemnek a családban. Az előző évi jövedelmedre, illetve az ingatlanjaid értékére is rákérdeznek. Itt is van valami lemit, emlékeim szerint, de ezt majd odabennt megmondják.
Fontos, hogy a támogatást az önkorinál bírálják el ugyan, viszont a pénzt az állam fizeti, az APEH-en keresztül. Így jövedelmed, vagyonod bármikor ellenőrzizni tudják, mi volt a bevallásodon. A jegyzőnek ki szokták adni az ingatlan és a földvagyon ellenőrzését is, szóval ne próbálj vele trükközni.
Egyébként ha belegondol az ember ez a minimum az államtól, hogy az évek során a rengeteg befizetett és fel nem használt TB után legalább a minimális támogatást kifizesse azoknak, akiknek nincs bevétele, vagy annyira alacsony, hogy már a legminimálisabb megélhetésre se igen futja. Ellenőrizni ellenőrizze csak a kiadásokat, ez a dolga! De ha egyszer társadalomBiztosítást fizetünk és nem orvosadót, akkor indokolt esetben fura lenne, ha orvosi ellátás nélkül maradna az, aki egészségügyi állapota, vagy az ország lepukkantsága miatt nem kap munkát. Ráadásul ez jelentős közegészségügyi kérdéseket is felvetne, hiszen egy beteg és ellátatlan ember gyakran nemcsak önmagára jelent veszélyt, hanem a környezetére is. (pl. fertőző, vagy nem beszámítható, esetleg egy súlyos epilepsziás beteg hirtelen rosszulléte tömeges balesetet okozhat. Lehet persze embertelenkedni, hogy haljon éhen, fagyjon meg, vagy rátáblázzák a házára, de fizesse ki azt a nyamvadt TB-t. :(((
Ám ha nincs miből behajtani - cseszhetik, írogatni meg bármit lehet... Ebből lesz a költségvetési hiány egy jó része: tervezik odafennt a bevételt ezerrel, de nincs aki befizesse...
Teljesen igazad van.
Egyszer már megkaptam az ingyenes orvosi ellátást szociális alapon, cirka 4 éve, úgyhogy tudom, hogy lehet kérni.
De akkor még egyedül éltem és nem volt jövedelmem, most viszont úgyse adnák meg, mert meghaladja az egy főre jutó jöv. a 28ezret. Amúgy szívesen dolgoznék, ha lenne.:(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!