Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Kaphatok-e beiskolázási...

Kaphatok-e beiskolázási támogatást a gyermekem után, annak ellenére, hogy nem nálam él?

Figyelt kérdés
Beiskolázási támogatást kértem a munkáltatómtól, és azt mondták, hogy mivel elvált vagyok és nem velem élnek a lányaim, ezért nem illet meg a támogatás. A jogtárban az volt, hogy csak az kaphat, aki kap családi pótlékot. Én ezt úgy értelmeztem, hogy ha egy főiskolás gyermekem lenne, akkor nem kaphatok még akkor sem támogatást, ha velem élne, mert nem kapok utána családi pótlékot. Ha nem váltak el a szülők, akkor ott egy gyerekre mind a két szülő is kaphat támogatást. Rosszul értelmeztem vagy ennyire igazságtalan a jogszabály az elváltakkal?

2012. okt. 18. 20:18
 1/7 anonim ***** válasza:
91%
Ha nem nálad él, miért kapnál rá támogatást?
2012. okt. 18. 20:23
 2/7 anonim ***** válasza:

Ha nem te neveled a gyereket akkor nem kapsz támogatás. Nincs mire.

Az sem igaz, hogy ha a szülők együtt vannak akkor mindkét szülő kap támogatást. Csak az egyik kap, de általában az a szülő igényli aki több támogatást kap.

2012. okt. 18. 20:31
 3/7 A kérdező kommentje:
Nem értem, hogy mi az hogy mire. Nem láttatok még olyan apukát, aki a tartásdíjon felül is fizet a nevelés mellett?
2012. okt. 18. 20:43
 4/7 anonim ***** válasza:

Szerintem, ha a szülők együtt élnek, akkor is csak az egyik kap.

És ezért van, hogy most is csak az egyik kaphat.

Ellenkező esetben jogos lenne, hogy a külön élés ne legyen akadály, hiszen - vélhetően - a különélő szülő is a gyerekre költené. De én úgy tudom, hogy két szülő sosem kap, csak egy.

2012. okt. 18. 20:48
 5/7 A kérdező kommentje:

Bemásolom a jogszabályt: Ki és milyen feltételekkel részesülhet iskolakezdési támogatásban?

"Azok a munkavállalók részesülhetnek iskolakezdési támogatásban munkaadójuktól, akiknek általános iskolába vagy középiskolába járó gyermekük van. Fontos kiemelni a szülői vagy gyámjogosultságot a családi pótlékra, ezek nélkül ugyanis nem adható támogatás. Szintén érdemes megemlíteni, hogy mindkét szülő részesülhet a támogatásban ugyanazon gyermek után, ennek megfelelően a támogatás összege akár a duplájára is nőhet."

2012. okt. 18. 21:03
 6/7 anonim ***** válasza:
Ja részesülhet de nem adnak csak az egyik szülőnek.
2012. okt. 18. 22:18
 7/7 anonim ***** válasza:

Az kaphat iskolakezdési támogatást, aki a támogatásra jogosult szülője (vagy annak közös háztartásban élő házastársa), és saját háztartásában neveli, a gyermek pedig olyan képzőintézmény tanulója, hallgatója, amely a közoktatási tövény hatálya alá tartozik. Tehát nem feltétlenül a családi pótlék jogosultság lenne a kizáró ok, hanem, hogy nincsenek a saját háztartásodban a lányok.

Főiskolás, egyetemista után pedig azért nem jár, mert iskolakezdési támogatás kizárólag a közoktatásban részt vevő gyermekre tekintettel adható. Ide pedig az általános és középiskola tartozik. A főiskola, és egyetem az a felsőoktatási törvény hatálya alá tartozik.

Tehát mind a két szülő kaphat egyszerre a saját munkáltatójától ugyanarra a gyermekre való tekintettel is.

2012. okt. 19. 08:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!