Kaphatok-e beiskolázási támogatást a gyermekem után, annak ellenére, hogy nem nálam él?
Ha nem te neveled a gyereket akkor nem kapsz támogatás. Nincs mire.
Az sem igaz, hogy ha a szülők együtt vannak akkor mindkét szülő kap támogatást. Csak az egyik kap, de általában az a szülő igényli aki több támogatást kap.
Szerintem, ha a szülők együtt élnek, akkor is csak az egyik kap.
És ezért van, hogy most is csak az egyik kaphat.
Ellenkező esetben jogos lenne, hogy a külön élés ne legyen akadály, hiszen - vélhetően - a különélő szülő is a gyerekre költené. De én úgy tudom, hogy két szülő sosem kap, csak egy.
Bemásolom a jogszabályt: Ki és milyen feltételekkel részesülhet iskolakezdési támogatásban?
"Azok a munkavállalók részesülhetnek iskolakezdési támogatásban munkaadójuktól, akiknek általános iskolába vagy középiskolába járó gyermekük van. Fontos kiemelni a szülői vagy gyámjogosultságot a családi pótlékra, ezek nélkül ugyanis nem adható támogatás. Szintén érdemes megemlíteni, hogy mindkét szülő részesülhet a támogatásban ugyanazon gyermek után, ennek megfelelően a támogatás összege akár a duplájára is nőhet."
Az kaphat iskolakezdési támogatást, aki a támogatásra jogosult szülője (vagy annak közös háztartásban élő házastársa), és saját háztartásában neveli, a gyermek pedig olyan képzőintézmény tanulója, hallgatója, amely a közoktatási tövény hatálya alá tartozik. Tehát nem feltétlenül a családi pótlék jogosultság lenne a kizáró ok, hanem, hogy nincsenek a saját háztartásodban a lányok.
Főiskolás, egyetemista után pedig azért nem jár, mert iskolakezdési támogatás kizárólag a közoktatásban részt vevő gyermekre tekintettel adható. Ide pedig az általános és középiskola tartozik. A főiskola, és egyetem az a felsőoktatási törvény hatálya alá tartozik.
Tehát mind a két szülő kaphat egyszerre a saját munkáltatójától ugyanarra a gyermekre való tekintettel is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!