Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Ha még nem volt 5 évig a...

Ha még nem volt 5 évig a nevemen a lakás akkor adóznom kell ha el tudom adni?

Figyelt kérdés
Már volt egy lakásom amit eladtam, utána vettem amit most ismét szeretnék aladni. Ezt többért vettem mint amit anno eladtam. Egyébként 2008-ban vettem. Tud valaki segíteni? Köszönöm!

2012. szept. 19. 08:06
 1/5 A kérdező kommentje:
A régi lakásomat 6,5M-ért adtam el és akkor is kelett adóznom de nem olyan sokat mert akkor 3 éve volt a nevemen. De már nem emlékszem, hogy számították ki. Amit most szeretnék eladni azt 7M-ért vettem és jó ha 5M-ért el fogom tudni adni.
2012. szept. 19. 08:09
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
Ha kevesebbért adod el, mint amennyiért vetted, akkor nem kell adóznod (a különbség után kellene fizetned az adót, de ez esetben a különbség negatív, így nem kell).
2012. szept. 19. 09:27
 3/5 anonim ***** válasza:

Így van. Ha kevesebbért tudod eladni, mint amennyiért akkoriban megvetted, akkor negatív különbözet jön ki, tehát nem származik belőle jövedelmed (hasznod), így adót sem kell fizetni, és az adóbevallásba sem kell beállítanod.

Ha többért adod el, akkor is vannak %-ok, amelyekkel csökkenteni lehet ezt a "hasznot", így 5 év alatt adómentessé válik az ingatlan értékesítéséből származó jövedelmed (hasznod).

2012. szept. 20. 09:31
 4/5 anonim ***** válasza:

"Ezt többért vettem mint amit anno eladtam"

Pontosítsunk, mert a kérdező itt arra gondol, hogy 2008-ben többért vette, mint amennyiért a korábbit eladta.

Ha most eladod, akkor azt kell nézni, hogy többért adod-e el most, mint amennyiért vetted 2008-ban. Mivel 2008-ban vetted így nem a jövedelem (a mostani bevétel mínusz a kiadások) hanem csak annak egy bizonyos százaléka után kell adózni.

Az, hogy 2008-ban mennyiért adtad el a korábbit nem számít, azután akkor adóztál, ha kellett, és 2008-ban már nem volt lakásvásárlás utáni kedvezmény, így nem volt jelentősége, hogy akkor vettél egy másik lakást a régi árából.

2012. szept. 20. 09:53
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! A mostanit ha el tudom adni akkor biztos csak kevesebbért mint vettem. mert ezt 7 M-ért vettem és jó ha 5M-ért el tudom majd adni.
2012. szept. 20. 10:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!