Ha még nem volt 5 évig a nevemen a lakás akkor adóznom kell ha el tudom adni?
Így van. Ha kevesebbért tudod eladni, mint amennyiért akkoriban megvetted, akkor negatív különbözet jön ki, tehát nem származik belőle jövedelmed (hasznod), így adót sem kell fizetni, és az adóbevallásba sem kell beállítanod.
Ha többért adod el, akkor is vannak %-ok, amelyekkel csökkenteni lehet ezt a "hasznot", így 5 év alatt adómentessé válik az ingatlan értékesítéséből származó jövedelmed (hasznod).
"Ezt többért vettem mint amit anno eladtam"
Pontosítsunk, mert a kérdező itt arra gondol, hogy 2008-ben többért vette, mint amennyiért a korábbit eladta.
Ha most eladod, akkor azt kell nézni, hogy többért adod-e el most, mint amennyiért vetted 2008-ban. Mivel 2008-ban vetted így nem a jövedelem (a mostani bevétel mínusz a kiadások) hanem csak annak egy bizonyos százaléka után kell adózni.
Az, hogy 2008-ban mennyiért adtad el a korábbit nem számít, azután akkor adóztál, ha kellett, és 2008-ban már nem volt lakásvásárlás utáni kedvezmény, így nem volt jelentősége, hogy akkor vettél egy másik lakást a régi árából.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!