Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Férj minimálbér. Anyuka:...

Férj minimálbér. Anyuka: GYES+Családi pótlék. Családi adókedvezmény így nulla?

Figyelt kérdés

Vagy ha mégsem, akkor utólag lehet érvényesíteni? Ha igen hol, és hogyan?

A férjemék munkahelye nem igazán emberbarát, már év elején közölték nem kell a családi adókedvezményt igénybe venni, mert nincs miből....... ez tényleg így van?

Eddig meg voltam nyugodva hogy nincs, de most kaptam fel a fejem itt a GYK-n egy kérdésre ezzel kapcsolatban.

2012. aug. 13. 19:09
 1/9 anonim ***** válasza:
Rendesen be van jelentve a férjed, vagy csak elvileg? Ugyanis a 93000-es minimálbérből 14880Ft az SZJA. Adókedvezményt tehát ennyit vehet igénybe, adójóváírás már nincs. Egy gyerek után egész pontosan 10000Ft az adókedvezmény, ezt tehát pont ki tudja használni. Ha a munkahely nem hajlandó ezzel foglalkozni (bár kötelessége lenne), akkor jövőre adóbevallásnál visszaigényelhetitek egyben az egészet.
2012. aug. 13. 19:21
 2/9 A kérdező kommentje:

60.905 FT. Ennyi van a bérpapírján. :(

Nagyon szemét cég. Hivatalosan ennyivel van bejelentve. Kap még egy kicsit hozzá nem hivatalosan (ha nem tetszik valakinek akkor fel lehet mondani szlogen). Egyszer azt mondták, ha valaki valamit igénybe akar venni, akkor az majd látszik a bér utaláson, de amit kézbe kap az annyival kevesebb lesz.

Nem értem, egyébként ez a kedvezmény a munkáltatót sújtja? A munkáltatónak kell többet fizetnie "saját zsebből"? Ezt nem az államtól kapnánk elméletileg?

Amit kifizetnek családi adókedvezményt a cégek, azt nekik is kifizeti valaki nem?

Felháborító hogy vannak ilyen cégek, és legfőképpen az, hogy vannak olyan munkavállalók akik kénytelenek így doglozni, mert féltik az állásukat, a fizetésüket. Senki nem mer kockáztatni hogy érvényesíti jogait, mert repül! :(

2012. aug. 13. 19:29
 3/9 A kérdező kommentje:

...és ezért is a férjem még munka után másodállásban egyéni vállalkozó, nem sok jön be, de pont elég arra hogy kijöjjünk belőle.

Majd az ő adóbevallásánál (könyvelő végzi) igénybe veheti ezt utólag?

Az én munkahelyemről kell majd valamilyen papírt vinni?

2012. aug. 13. 19:34
 4/9 anonim ***** válasza:

Senkinek nem ajánlom, hogy olyan cégnél igényeljen bármilyen adózással kapcsolatos kedvezményt év közben, amely ilyen módon fizet. Ugyanis ez a fajta fizetési mód automatikusan benyeli ezeket a kedvezményeket, tehát nem visz a dolgozó annyival többet haza.

Inkább várjátok meg az év végét, és az adóbevallásban majd "egyösszegben" tüntessétek fel a családi kedvezmény összegét. Így biztosan hozzá fogtok jutni az összeghez, hiszen az adóhivatal "személyesen" fogja kiutalni részetekre, nem lesz aki benyeli.

Ennek viszont az a hátulütője, hogy 1 évet várni kell rá sajnos. De inkább várjatok rá, minthogy sose kapjátok meg.

Ha a dolgozó kap adókedvezményt, az nem kerül több pénzébe egyik munkáltatónak sem. Neki a bérköltsége ugyanannyi, hiszen nem a nettót kell előteremtenie, hanem a bruttó béreket, valamint azok közterheit. Egy kedvezménnyel csak a befizetési "cím" változik meg, tehát 10 ezer forinttal kevesebbet utal el az államnak adó címén, mert azt a 10 ezer forintot a férjednek kéne, hogy kifizesse jövedelemként. Tehát neki mindenféleképpen valahova el kell utalnia azt a 10 ezer forintot, csak az "utalási cím" változik meg egy kedvezmény által. Neki ettől nem lesz több a terhe sem így, sem úgy.

2012. aug. 14. 08:01
 5/9 anonim ***** válasza:
Nyugi igénybeveheti, 95_130 között kapok, a bérpapíron mindig bruttó 93000 ft, nettó 60915 ft van, igénybe lehet venni, bár en is csak most tudtam meg, így következő hónaptól 10essel több lesz a fizum, sőt igényelhettek szociális támogatást is, ami ha van a neveden lakás, kb 5-10000 ft, nekem 6000 ft lett, amit a havi villanyszámlában írnak jóvá, így ilyen 1000 ft alatti csekkeket szoktam kapni. És a párom gyest + családit kap, mert nem volt meg az 1 éve.
2012. aug. 14. 14:12
 6/9 anonim ***** válasza:
14:12 vagyok, a családi adókedvezmény a munkahelyednek nem kerül pénzbe, mert az a te adód, keress rá neten, ki kell tölteni egy igénylési nyilatkozatot, és beadni a pénzügyesnek, vagy valakinek a vezetőségből.
2012. aug. 14. 14:14
 7/9 A kérdező kommentje:

Hát ma számomra is érdekes dolgot közölt a férjem. Azt mondja ő úgy tudja, hogy igénybevszik az adókedvezményt, de nem kapnak belőle semmit a dolgozók. Szerinte a cég saját magának benyeli. Év elején közölték velük, hogy bárki bármit igényelhet, annyival kevesebb lesz a "kézhez"kapott pénzük.

Köszönöm a válaszokat!!! Akkor majd év végén. Nem a cég csinálja neki az adóbevallást, hanem egy könyvelő.

Azt nem vágom, hogy anno az én munkahelyemen is ki kellett tölteni ezt a lapot (amikor nem én, hanem a férjem igényelte), és azt kellett bevinni a munkahelyre. Ez tényleg így van? Mindkét szülőnek a munkáltatójától kell valami pecsét, igazolás?

De nem stimmel itt valami, mert ha tényleg benyelné a párom cége mindenki családi adókedvezményét, akkor az én munkáltatómtól is kellett volna valami hivatalos papír, hiszen úgy tudom minden év elején kell nyilatkozni.

Köszönöm a válaszokat!!!!!

2012. aug. 14. 19:03
 8/9 anonim ***** válasza:

4/7-es vagyok:

Hasonlót próbáltam magyarázni. Tehát hivatalosan jár, és igénybe is lehetne venni, és meg is kapná a dolgozó, ha a munkáltató "törvényesen", legálisan adná a fizetést.

Ha nem igényeltétek írásban a családi kedvezményt, akkor a munkáltató csak úgy hasra ütésszerűen nem adhatja meg. Neki a dolgozói adónyilatkozatokkal el kell tudni számolnia adott esetben egy adóellenőrzés alkalmával.

Nagyon egyszerűen meg tudjátok ezt állapítani:

A férjed havi bruttó bérét szorozd be 16 %-kal. Ha azt az összeget vonták le adóelőleg címén, akkor nem kapja év közben a családi kedvezményt, ha 10 ezer forinttal kevesebbet vontak, akkor viszont kapja, de csak valószínűleg papíron, ténylegesen nem.

Ahhoz, hogy a családi kedvezményt figyelembe tudja venni a munkáltató év közben az adóelőlegek levonásánál mind a két szülő munkáltatójával le kell igazoltatni a dolgozó által tett adónyilatkozatot, miszerint tudomásuk van róla, így nem fogják a szülők még véletlenül sem duplán igénybe venni azt.

2012. aug. 15. 07:51
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen!
2012. aug. 15. 19:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!