Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Járatos valaki a Családi...

Járatos valaki a Családi adókedvezmény témakőrben?

Figyelt kérdés

Speciális a helyzetem Januártól-Júliusig Nincs bejelentett (hivatalos munkám) , most lettem bejelentve bruttó 145.000.- alapbérre.

A családi adókedvezményt majd adóbevalláskor akarom egy összegben vissza igényelni.

Jól tudom ,hogy az adóalapot csökkenti? 750.000/év

Ez mit jelent, ha ennyi a keresetem és ebben az évben 6 hónap igazolt bejelentett munkám van milyen összegre számíthatok? Hogy kell ezt kiszámolni.

Köszönöm előre is a hozzáértők válaszait!!!!!!!!!

2012. júl. 14. 20:42
 1/7 anonim ***** válasza:
Ezt a munkáltatódtól kérdezd meg, mert akad, aki lenyeli.
2012. júl. 14. 21:01
 2/7 anonim ***** válasza:

Igen, az adóalapot csökkenti. Az, hogy hány hónapot dolgoztál nem számít, minden olyan hónap után jár, amelyben volt gyereked.

Tehát a teljes 750000 forintot levonhatod az adóalapból.

2012. júl. 14. 22:06
 3/7 anonim ***** válasza:
Igen, az adóalapot csökkenti. Azokra a hónapokra jár ez a kedvezmény, amely hónapokban családi pótlékra jogosult vagy. Teljesen független attól, hogy Te mennyit dolgoztál abban az adóévben. Ha mind a 12 hónapban jogosult voltál 1 gyermek után családi pótlékra, akkor 750.000, Ft-nyi családi kedvezményre is jogosult vagy. Ha csak 8 hónapra vagy jogosult családi pótlékra, akkor 8 x 62.500,- Ft családi kedvezményt vehetsz igénybe a gyermekre tekintettel.
2012. júl. 16. 06:43
 4/7 A kérdező kommentje:

Utolsó,

NAgyon köszönöm a válaszod.

Szám szerint ez azt jelenti,hogy mivel jogosult vagyok egész évre( A fiam 7 éves-kapok családi pótlékot) akkor 12X 10.000.- ft. amit vissza igényelek ?

Vagy ez függ a jövedelemtől is???

Én ezt az összeget ,adó bevallásnál szeretném,nem év közben igényelni.

Elnézést ha érthetetlen vagyok, de az adóbevallásom nem én szoktam készíteni.

Most lett bejelentett munkám júliusba,papír forma szerint bruttó 145.000 alapbérrel vagyok bejelentve.

Ez befolyásolja a vissza igényelhető összeget ?

Szeretném kiszámolni ,hogy mire számíthatok.

NAGYON KÖSZÖNÖM MINDENKINEK A SEGÍTSÉGET!

2012. júl. 16. 07:25
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Hogyne befolyásolná a bruttó béred összege, hiszen a családi kedvezmény adóalapot csökkent. Tehát ha sok az adóalapod (Nálad legalább 750.000,- Ft kellene egy évben), akkor maximálisan ki tudod használni a Neked járó családi kedvezményt. Ha ennél kevesebb, akkor logikusan nem tudod teljes mértékben kihasználni, csak részben.

Például: Lesz egész évben 620 ezer forintnyi bruttó jövedelmed. Ebből év közben levonnak 99.200,- Ft adóelőleget. A gyermek után jogosult vagy 750 ezer forintnyi családi kedvezményre, amely az adó összegét tekintve Neked 120 ezer forintot jelent mínuszban (havonta 10 ezer forint). Tehát ennyivel több pénz maradna a zsebedben. De Neked csak 620 ezer az adóalapod, és nem 750 ezer. Így nem fogod tudni a teljes családi kedvezmény adta lehetőséget kihasználni, és nem 120 ezer marad a zsebedben, hanem "csak" 99.200 Ft. Mivel ennyit fizettél be év közben adóelőleg címen az államnak, ezért ennyit is igényelhetsz vissza, nem többet.

Viszont! Ha nem tudsz élni teljes egészében a családi kedvezmény lehetőségével, akkor azt egy másik jogosulttal (aki szintén jogosult lenne a gyermek után családi pótlékra) megoszthatod, akár év közben az adóelőleg levonásánál, akár év végén, méghozzá olyan arányban, amilyen arányban Nektek a kedvezőbb. Ez a lehetőség pont azért van, hogy a családnál maradjon annyi pénzt, amennyi csak lehet, így vonja be ebbe a körbe a másik jogosultat is.

Tehát válaszolva a feltett kérdésedre, ha havi 145 ezer forintod lesz bruttóban a jövedelmed, és mondjuk ezzel júliustól decemberig számolhatunk, akkor az éves jövedelmed 725.000 forint lesz. Ebből a munkáltató év közben 116.000 forintot fog levonni adóelőleg címén (bruttó bér 16 %-a). Neked járna 750 ezer forint adóalapot csökkentő családi kedvezmény. De az adóalapod "csak 725.000 forint. Az adóalap mínuszba nem mehet át, tehát Te csak 725.000 Ft-nak megfelelő összegű családi kedvezményt tudsz érvényesíteni, mivel ennyi a maximális adóalapod. Így az adóalap lenullázódik, és a számolás végén kijön, hogy visszajár Neked a teljes összegű levont adóelőleg, a 116.000 Ft. (és nem a 120.000!). 120 ezer azért sem járhat vissza, mert annyit nem fizettél be az államnak adóelőleg címén...

Gondolom, így érthető, hogy mennyiben befolyásolja a bruttó éves bér ezt a kedvezményt.

2012. júl. 17. 07:16
 6/7 A kérdező kommentje:

Régóta teszem fel itt a kérdéseimet a Gyakori kérdéseken( ha tanácstalan vagyok), de ennyire korrekt,és érthető választ még senkitől nem kaptam.

NAGYON KÖSZÖNÖM A SEGÍTSÉGEDET!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2012. júl. 17. 13:37
 7/7 anonim ***** válasza:
Szívesen!
2012. júl. 18. 07:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!