Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Családi adókedvezmény?

Családi adókedvezmény?

Figyelt kérdés

Nem rég olvastam ezt: A családi kedvezmény igénybe vételéhez azonban a megfelelő bruttó bérre is szükség van. Sok alacsony bérű család esetében előfordulhat, hogy az adójóváírás csökkentése többet visz el, mint amennyit a családi adókedvezmény hoz.

Mennyi az a megfelelő bér? Azt nem említették.

Én úgy tudom hogy adójóváírás már nincs is. Rosszul tudom?

2012. júl. 9. 14:03
 1/8 anonim ***** válasza:

Az adójóváírás valóban megszűnt.

A családi adókedvezménnyel kapcsolatban:nekem 1 gyermekem van utána 10eFt/hó cs.adókedv. jár,én 104eFt-os bruttóval megkaptam ezt az összeget.

2012. júl. 9. 14:44
 2/8 anonim ***** válasza:

Nincs adójóváírás már. De első körben csökkentették 15100-ról 12100-ra. Lehet régebbi cikket olvastál.

Ez azt jelenti, hogy mondjuk minimálbért kapsz, és van 2 gyereked, akkor nem tudod teljese mértékben igénybe venni a kedvezményt.

Az adókedvezmény lényege, hogy az adóalapodat (bruttó bért) csökkenti gyerekenként 62500-al (3 vagy több gyerek esetén meg 206500-al).

Vagyis a szükséges bruttó bér egy gyerek esetén 62500, 2 gyerek esetén 125000, 3 gyerek esetén 619500.

2012. júl. 9. 14:49
 3/8 A kérdező kommentje:

Talaltam egy kalkulatort, 2gyereknel minden stimmelt,de a 3nal mar nem valtozott semmit.

3gyereknel havi szinten mennyit jelent?

2012. júl. 9. 16:10
 4/8 A kérdező kommentje:
Meg az lenne a kerdesem hogy minden evben meg kell igenyelni?
2012. júl. 9. 16:32
 5/8 anonim ***** válasza:
Igen,mivel minden évben megkérdezik ,hogy ki szeretné igénybe venni,mert tavaly én vettem igénybe,idén viszont a párom,mivel én Gyeden vagyok és nekem nem érné meg,ő viszont megkapja az egy gyerek után járó teljes összeget.
2012. júl. 9. 16:37
 6/8 A kérdező kommentje:
Ezt azert kerdeztem,mert most 130ezret kell visszafizetnunk,mert tavaly allitolag mid a ketten igenyeltuk.A ferjem volt gyeden,es nem emlekszunk ra hogy megigenyelte volna :/
2012. júl. 9. 16:45
 7/8 anonim ***** válasza:

Arról, hogy valaki igényli év közben a családi kedvezményt, valamilyen írásos igazolásnak lennie kellene. Ha GYED ellátás volt, akkor a munkáltató

igazolta le ennek a kedvezménynek a jogosultságát a folyósító szerv felé az alapján, amit írásban nyilatkozott a dolgozó. Tehát a munkáltató vagy a kifizető szerv a dolgozó írásos nyilatkozata nélkül, önállóan nem adja ezt a kedvezményt!

2012. júl. 10. 07:26
 8/8 anonim ***** válasza:
Az elég érdekes, hogy mindketten igényeltétek, eszerint valamit mindkét munkáltató elcseszett, ugyanis az adókedvezmény igényléséhez kell a másik szülő nyilatkozata, hogy ő nem veszi igénybe.
2012. júl. 10. 07:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!