Még nem küldte meg az adóvisszatérítésemet az APEH, lejárt a 30 nap. Akkor automatikusan kamattal növelve fogja küldeni? Mennyivel többet küld? Kell valahol reklamálni vagy csak várni kell?
Az adóbevallás feldolgozásától számított 30 napon belüli visszautalás esetén nem köteles az adóhivatal késedelmi kamatot fizetni rá. Ha ezt az időpontot túllépi, akkor a rendszerük automatikusan rászámolja minden késedelmes napra a késedelmi kamat összegét, amit a visszajáróval együtt megkapsz. Tehát csak várni kell.
Viszont a feldolgozás időpontját a mezei adózó nem tudja, tehát nem is nagyon tud mihez viszonyítani dátumilag.
A fent leírtak igazak, annyi kiegészítéssel, hogy ha bankszámlára kérted a pénzedet, akkor a 30+következő banki nap, de ha postai kiutalásra kérted, akkor az még plusz 3-4 nap.
De ha mégsem kapod meg a visszatérítést, az azért van, mert valahol tartozást tartanak nyilván a neveden. Ez jellemzően önkormányzati tartozás lehet, melyről esetleg elfelejtkezhettél.
Vagy az is előfordulhat, hogy hiba van a gépezetben és nem kapod meg, mert ugyan nem tartozol, de "véletlenül"(?) még is beszedi az önkormányzatod. (Ezt tapasztalatból mondom.)
Ráadásul el szokták felejteni, hogy ezekről értesítsék a magánszemélyt.
Persze reméljük, hogy nem ilyenekről van szó.
Köszi.
1.-es: "a feldolgozás időpontját a mezei adózó nem tudja"
Ha szemelyesen vittem be, és kézbe adtam le, és lepecsételték, az átvételről pecsétes igazolást kaptam, és mondták, hogy 30 napon belül jön a visszatérítés, akkor a leadás napja azonos a feldolgozás napjával, és a 30 nap lejárt, nem?
A leadás napja, az a leadás napja. A feldolgozás napja az lesz, amikor a bevallásod adatait bepakolják a számítógépes rendszerbe, átfuttatnak rajta kismillió ellenőrző programot. Ráadásul ezeket sem egy személy kezeli, tehát ezért mondják, hogy az átvételtől számított 30.-ik napon indítják a pénzedet. Érted: indítják!!
És akkor még ott vannak azok a plusz-napok, hogy banki átfutás, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!