Meg fognak büntetni?

Figyelt kérdés

Nagyjából 3 hónapja dolgozom egy iskolaszövetkezetnél, eddig kb. összesen 80 ezer ft-ot kerestem. Nem szólt senki, hogy erről most kell-e adóbevallást csinálni vagy nem.. stb. Így én nem is küldtem be semmit ezzel kapcsolatban. Vagy ez a május 21.-i határidő a tavaly évi munkára, jövedelemre vonatkozott?

Kellett volna? Hogy működik ez? Nem az iskolaszövetkezet csinálja meg?

Illetve jövő hónaptól egyszerre két iskolaszövetkezetnél fogok dolgozni, gondolom ilyenkor máshogy kell majd kitölteni az adóbevallást és két helyről kapok bérpapírt amit majd össze kell adnom. Ugye?

2012. máj. 25. 00:03
 1/4 anonim ***** válasza:
80%
Ha az elmúlt évben nem volt adóköteles jövedelmed, akkor nincs miért izgulnod. Az idei jövedelmet szép volna, ha idén május 21-ig kellene bevallani. A 2012-es évi adóbevallás majd csak 2013-ban lesz aktuális. Arról, hogy megcsinálják-e, az szövetkezetnél tudsz érdeklődni. Ha nem csinálják meg, te is meg tudod, nem annyira nehéz, ha bemész a NAV-hoz, segítenek is a kitöltésében, de ez majd csak jövőre lesz aktuális.
2012. máj. 25. 01:01
 2/4 anonim válasza:
29%
take it easy! a diákmunka NEM adóköteles.
2012. máj. 25. 02:32
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

ma 02:32: Vagy korán volt még neked, vagy nagyon későn, de a diákmunka adóköteles. Az, hogy az idei évig nem vontak belőle adóelőleget, azért volt, mert fedezte az adóelőleget az adójóváírás. Ami most már nincs.

A jövedelmedet mindig a következő év május 20-ig kell bevallanod. (éves adóbevallás, májusban még nem is tudhatod mennyit fogsz az év további részében keresni)

Az iskolaszövetkezet nem csinálja meg. Főleg akkor nem, ha 2 iskolaszövetkezetnél is dolgozol.

Ekkor sem kell máshogy kitölteni az adóbevallást. A kitöltés ugyanúgy megy, mintha egy helyen dolgoztál volna, csak össze kell adnod a bruttó béreidet és a levont adóelőlegeket.

A "take it easy!"-ről meg annyit, hogy az adóhivatal az 5 éves elévülési időn belül (a 2012es jövedelmeket 2013-ban vallod be, így 2018 december 31-ig) bármikor ellenőrizheti a bevallásod, és ha nem vallottad be a jövedelmed, megbüntethet még akkor is, ha nem volt befizetendő adód. A diákmelós jövedelmedről pedig tud, mert minden kifizetőnek jelentési kötelezettsége van a NAV felé (az adóazonosítód/adószámod alapján pedig összefuttatják a kifizetői jelentéseket és a bevallásokat)

2012. máj. 25. 05:44
 4/4 A kérdező kommentje:

Köszönöm! Időközben már én is átgondoltam és tényleg nincs miért izgulnom! :)

Még annyit, hogy ha egyszerre két szövetkezetnél dolgozom akkor hogy működik az adózás? Csak összeadom az bérpapíron szereplő értékeket?

2012. máj. 26. 14:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!