Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Megteheti a NAV, hogy a...

Megteheti a NAV, hogy a dolgozónak visszajáró adót nem adja meg, hanem a munkáltatója tartozására egyenlíti rá? EZ abszurd, ilyen nincs vagy mégis van?

Figyelt kérdés
A helyzet a következő én GYed-en voltam tavaly a férjem dolgozott,de még így is én kerestem többet.Én vettem igénybe a családi adókedvezményt a 2 gyerekünk után.Sajnos anyósom a férjem munkáltatója és a könyvelője is igénybe vette neki az adókedvezményt,jogtalanúl mivel nem nyilatkozott a férjem hogy ő kéri.Az én papírom nem jutott el a könyvelőhöz.Nálunk semmiben nem mutatkozott mivel ugyanannyi fizut kapott mint a kedvezmény nélkül emiatt se derült ki hogy őneki is kérték,anyós zsebében landolt az összeg.A lényeg az ez idén kiderült.A könyvelő állítólag megönellenőrizte (gondolom)mivel olyan 11M30-as munkáltatói igazolást adott nekem amin nem volt rajta az adókedvezmény.Én csináltam meg a bevallásokat és a férjemnek járna vissza majd 100000 Ft.Most kapott a NAV-tól egy papírt mely szerint köztartozása van és az összeget a tartozás rendezésére fordítja.Neki nem volt soha apeh tartozása ellenben anyósnak.Hogy fordúlhat ilyen elő,mikor ő semilyen papírt utólag nem írt alá.Se kérelmet semmit,tudtommal anyósom tartozhat mivel nem jól vonták az SZJA-t.Nem?Ha valaki tud hozzászólni örömmel venném.

2012. máj. 19. 10:25
 1/6 anonim ***** válasza:
Eléggé úgy tűnik, hogy anyós tartozik nektek. Próbálja meg a férjed valahogy kihajtani belőle a pénzt.
2012. máj. 19. 10:31
 2/6 anonim ***** válasza:

Nem teheti és nem is teszi.

Az általad elkészített adóbevallás alapján vezeti a visszaigényelt/befizetendő SzJAt.

Kiutalás előtt megnézi az adófolyószámládon, hogy van-e köztatozásod. Ez nem feltétlen APEHos tartozás, lehet illeték, önkormányzati, vám tartozás is. Ha van bárhol köztartozásod, a visszaigényelt összegből a tartozás összegét visszatartja.

A NAV az adóazonosítójel és az adószám alapján vezeti az adófolyószámlát. Azaz akár a férjed foglalkoztató cégnek, akár anyósodnak, de még akár neked, a házastársának, vagy a gyerekeinek az adófolyószámláján van tartozás, azt a férjedéből nem tartják vissza.

Itt a férjednek van valamilyen köztartozása, amiatt nem kapja meg a visszaigényelt összeget.

A területileg illetékes adóhivatalnál tudtok érdeklődni, hogy miből adódik a férjed tartozása.

[link]

2012. máj. 19. 12:12
 3/6 A kérdező kommentje:
Nincs sehol köztartozása ez biztos.Szerintem anyós vagy a könyvelője kavart ott valamit.
2012. máj. 19. 13:08
 4/6 anonim ***** válasza:

Sem az anyósod, sem a könyvelője nem tud "belenyúlni" a férjed adófolyószámlájába.

Az SZJA adónemen az szerepel a folyószámlán amit te vallottál be.

A férjed szempontjából mindegy, hogy év közben hogy vonogatott, vagy nem vonogatott, kiadta az M30-ast ami alapján te megcsináltad a bevallást. Ennek a bevallásnak az alapján került felvezetésre az SZJA a férjed adófolyószámlájára.

A férjed adófolyószámláján semmi olyan nem jelenhet meg ami a cég adótartozása.

Csak olyan jelenik meg rajta, amit vagy ti magatok vallottatok be, vagy hatóság kivetett rátok (illeték, vám, késedelmi kamat, bírság, rendezetlen önkormányzati adó)

A cégnek, vagy anyósodnak bármilyen tartozása lehet, azt nem a férjed adófolyószámlájára terhelik.

Ha meg az adókedvezménnyel "variáltak", akkor az M30ason kiderült volna. Ha az SZJA-ba ők kevesebbet fizettek be, az a cég adófolyószámláján jelentkezik tartozásként, nem a férjedén.

Mit írt pontosan a NAV?

2012. máj. 19. 13:25
 5/6 A kérdező kommentje:
Az adózótól 2012.május 8-án keltkezett 1153 "Bevallás a 2011 évre az SZJA ,a járulék, a különadó,az EKHO,az EHO kötelezettségekről ill. ezek helyesbítéséről,önellenőrzésről" bevallás (igénylőlap,kérelme)alapján az alábbi végzést hozta.A bevallásban,kérelemben Személyi jövedelemadó magánszemélyt,őstermelőt,vállalkozót,kifizetőt terhelő kötelezettség jogcímén XXXX ft adóvisszatérítést igényelt.Az igényelt összegből XXXX ft-ot köztartozásainak rendezésére visszatartok.A visszatartott összegből Személyi jövedelemadó magánszemélyt,őstermelőt,vállalkozót terhelő kötelezettség adónemben az állami adóhatóságnál nyilvántartott tartozás rendezésére fordítok,a tartozásra történő átvezetéssel.
2012. máj. 20. 09:28
 6/6 anonim ***** válasza:

".A visszatartott összegből Személyi jövedelemadó magánszemélyt,őstermelőt,vállalkozót terhelő kötelezettség adónemben az állami adóhatóságnál nyilvántartott tartozás rendezésére fordítok,a tartozásra történő átvezetéssel."

Ez alapján SZJA tartozása volt a férjednek valamelyik xx53-as bevallása alapján (1053, 9953, 9853 ...)

Az összegét meg tudjátok nézni az ügyfélkapun keresztül az adófolyószámlán, de a keletkezési idejét nem, mert 2012 évi nyitóként fog szerepelni.

Vagy visszakeresitek az adóbevallásokat (valószínű 5 éven belüli, tehát a 2011, 2010, 2009, 2008, 2007)-eseket, vagy megkérdezitek a NAVtól, hogy mikori a tartozás.

Ha maga a visszatartott összeg is jelentős, akkor 2011-es lesz, mert az előzőekre már felszámolta a késedelmi kamatot (a 2011esre majd idén szeptemberben fogja) és annak az összegét is visszatartaná.

2012. máj. 21. 06:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!