Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » 3 gyerekkel nagycsaládosnak...

3 gyerekkel nagycsaládosnak számítunk?

Figyelt kérdés

3 gyerek esetén a családi adókedvezményt és a nagycsaládosok kedvezményeit csak házasok vehetik igénybe?

Családi adókedvezményt a terhesség 91. napjától igényelhetjük vagy csak a baba megszületése után?

2012. máj. 17. 22:22
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:

közgazdaságilag a háztartás fogalma nem az, hogy közös vagyon közösség, egy fedél alatt élők között?

Attól miért kellene egy lakcím?

Nem minden tulaj engedi, hogy bejelentkezzenek hozzá, nem?

2012. máj. 18. 14:01
 12/18 anonim ***** válasza:

Igen, igen. Végül is én is egyet értek Veled, de lehet, hogy az adóhatóság ragaszkodik a törvény pontos szövegéhez, és betartásához. Azért írtam le az előző példát, hogy ez az élettársként együtt élő pár így oldotta meg ezt a dolgot. A családi pótlékról szóló rendelkezés is tartalmazza azt, hogy saját háztartásban nevelt gyermek. Magyarul, ne az kapja a támogatást, aki semmilyen formában nem járul hozzá a gyermek gondozásához, neveléséhez, eltartásához, pedig vér szerinti szülője. Ez szerintem teljesen logikus.

Ha az ideiglenes lakcímre jelentkeztek be, az teljesen jó.

Írtam előzőleg, hogy nem tudom, az adóhivatal háztartás alatt mit ért (ezt a törvény nem definiálja), de az átlagpolgárnak egyből az jut az eszébe, hogy azonos lakcím. Tehát nem árt az óvatosság, mivel ebbe simán bele lehetne kötni. Nem biztos, hogy nagyon hihető az, hogy anya és gyermeke pécsi lakcímen, míg az apa debrecenin, és közben egy háztartásban léteznek!

Egyébként ha édesanyádnak haszonélvezete van a lakáson, attól még nem tudja eladni a fejed felől, még akkor sem, ha nem vagy oda bejelentkezve. A haszonélvezet az nem tulajdonjog. Csak a hasznok élvezetének joga. Egy-két dologban erősebb is, mint a tulajdonjog, de eladni nem tudja a Te tulajdonodat. Viszont majdnem minden másra jogosult a haszonélvezet által. Tehát lényegében mindegy, hogy be vagy-e oda jelentkezve, vagy sem. Ő most az "Úr a háznál", és nem Te. Te "csak" a tulajdonos vagy.

2012. máj. 21. 08:04
 13/18 A kérdező kommentje:

Köszi. Megpróbáljuk akkor a páromat is bejelenteni a bérelt lakásba, ahol élünk, bár a tulaj nem tudom,hogy mit fog szólni.

Állandóról azért sem jelentkezünk ki, mert ugye akkor nem lesz állandó lakcímünk. Bérelt lakásba meg nincs az a tulaj, aki állandóra bejelent.

És ugye, nem mindenkinek van az új családjával közös lakása. Nekünk nincs.

Egyébként, ha a párom külön élne, akkor egyedülálló anya lennék. Én soha nem vettem fel ilyen jogcímen semmit, hisz mi a párommal együtt élünk.

2012. máj. 21. 12:17
 14/18 anonim ***** válasza:

Értem én a dolgot. De eléggé nem egyértelműek a meghatározások. A családi pótlék rendelkezése szerint a saját háztartásban nevelt, gondozott gyermek az, akivel életvitelszerűen együtt élnek, és gondozásukból csak napközbeni időszakra kerül ki (péládul óvodában van).

Tehát nem ír közös lakcímet, viszont az életvitelszerűséget mivel igazolja? Magában eldönti, hogy úgy van, és kész? Tehát érted a kétségeimet? Ezért kénytelen az ember a másik saját belátására bízni, hogy él-e ilyen szituációban a lehetőséggel, vagy sem.

2012. máj. 22. 11:22
 15/18 anonim ***** válasza:
A 8/14-es hozzászólásnál írtam egy lehetőséget másik család példáját felhozva.
2012. máj. 22. 11:25
 16/18 anonim ***** válasza:
Vagyis 8/15!
2012. máj. 22. 11:25
 17/18 A kérdező kommentje:

Egyébként eddig is én egy gyerek után vettem igénybe a családi adókedvezményt, hisz a max gyed, az egy gyereket "engedélyez". A párom vette igénybe a kislányom után, azaz megosztottuk.

Nyilatkoztunk is erről.

De mivel a 3. babát várjuk, így a 33 e ft/ gyereket én egyáltalán nem tudnám igénybe venni, csak ő.

Hogy tudjuk igazolni? Szomszédok, nyilatkozat büntetőjogi felelősségel, nagyszülők nyilatkozata, hogy az állandó lakcímen nem lakunk.

A kislányom sincs bejelentve az ideiglenes lakcímre, aki 15 hónapos, ez is baj lehet?

Most tavasszal jelentkeztünk be ideiglesen ide, ahol 3 éve lakunk CSAK ÉS KÍZÁRÓLAG az ovis beíratkozás miatt.

Eddig soha, senki nem szólt, hogy baj a külön lakcím.

Amikor az én és anyám lakásában laktunk - állandó lakcím, oda sem jelentkezett be a párom, anyám nem engedte.

Szóval igenis vannak élethelyzetek és talán ezért sem írja a tv. a közös lakcímet, mert számos ilyen és ehhez hasonló élethelyzet van. Nem gondolod?

2012. máj. 22. 12:07
 18/18 A kérdező kommentje:
Ja, és van bérleti szerződésünk 2009-től, mindketten bele vagyunk írva, mint bérlők, mind a párom, mind én!!!!!!!
2012. máj. 22. 12:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!