Erus76 kérdése:
Hogyan kell visszaigényleni?
Figyelt kérdés
Ismerősöm bevallásánál akadtam el. A házastársak közül az egyik fél vette igénybe a családi adókedvezményt, de csak a felét, párja nem. Hogyan tudom a párja részére a másik felét visszaigényelni? Igazolási lapján semmi nincs ugye feltüntetve. Egy gyermekük van. Köszönöm előre is!2012. máj. 17. 14:09
1/4 anonim válasza:
A 03-as lapot mindkét bevallásban ki kell tölteni, és a megfelelő rovatban jelezni a megosztás tényét.
Az "A" oldalon pedig megfelelő rovatba be kell írni a családi kedvezményre tekintettel igénybe vett adóalap-levonást.
A munkáltató csak az általa figyelembe vett családi kedvezmény mértékét igazolja. A tényleges jogosultság igazolása nem az ő dolga.
Ha jár, akkor jár.
2/4 anonim válasza:
Egy gyermek után havonta 62500 Ft adóalapkedvezmény érvényesíthető.
Ez 12 hónapra 750 000 Ft.
Ha egyenlő arányban megosztják, akkor 375 000 Ft írható mindkét bevalláson a 16. sorba.
A többit meg ki kell számolni, aztán a végén kiderül, hogy mennyi a visszaigényelhető adó.
3/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm, már értem és menni fog a kitöltés! :)
2012. máj. 17. 18:46
4/4 anonim válasza:
Tehát a bevallás 16. sora szolgál a családi kedvezmény összegének beírására. Hogy ez milyen összegű, azt attól függ, hogy mennyi jár összesen a családnak, mennyi személyenként valakinek az adóalapja (mert csak annak mértékéig van lehetőség érvényesíteni), és kinél milyen összeg beírása eredményez kedvezőbb adózást.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!