Hogy kell kiszámolni az adójóváírás összegét, ha tavaly 4 hónapra volt adóköteles jövedelmem?
terhességi gyermekágyi segélyt kaptam szeptembertől, előtte gyes volt csak. bocs ha nagyon hülye kérdés, de eddig nem kellett ilyennel bajlódnom. :) kezdő vagyok.
393365 ft volt a tgyás-om, kiegészítve 499574 ft. levontak belőle adóelőleget 83580 ft-t.
köszi előre is aki megírja!
A bruttó adóköteles jövedelmed 393.365, Ft, a szuperbruttó (adóalap-kiegészítéssel növelt) 499.574,- Ft. Ez után az adó mértéke: 16 %. Az 79.932,- Ft Hogy vontak belőle 83.580,- Ft adóelőleget, ezt nem értem?!
Ha csak az adójóváírást nézzük, ami a szuperbruttó bér 16 %-a lehet, de maximum havi 12.100,-. Ez a Te esetedben 4 hónap x 12.100 Ft lehet maximum = 48.400,- Ft.
Így a végleges adófizetési kötelezettség: 79.932 - 48.400 = 31.532,- Ft. Levontak adóelőleget: 83.580,- Ft-ot. A kettő különbözete a visszaigényelhető adóelőleg = 52.048,- Ft.
DE! Van legalább egy csemetéd ezek szerint, aki után jár a családi kedvezmény a betöltött 91. terhességi naptól. Ha ezt a családi kedvezményt nem az apa veszi valamiért teljes mértékben igénybe, akkor élj légyszíves ezzel a lehetőséggel, mert így az egész befizetett 83.580,- Ft adóelőleg visszajönne a részedre.
No mi legyen?
aha rtem köszi. a családi adókedvezményt a férjem veszi igénybe.
az hogy mennyit vontak, azt onnan veszem, hogy amit kiküldött az oep igazolást a bevalláshoz, azon ez van .
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!