Hogyan tudom beállítani a családi adókedvezményt a lent részletezett ügy szerint?
A helyzet a következő: apa és anya megosztotta egymással a családi kedvezményt, és az apáét csinálom.
Aztmondták, hogy a munkahelyen kiszámolták neki, hogy mivel kettejük jövedelme nem haladja meg a kb. 4 millio forinto, így az apa jogosult lesz visszagigényelni az összes levont szja-t. Piszkozatként elkészítettem az szja bevallását, de nekem csak annyi forint jön ki visszaigényelhető adóként, amennyivel több szja-t vontak le neki, és ez a teljes szjanak csak a töredéke. (2011.01.01-05.31 két gyermekre, 06.01.-12.31 már egy magzatra is igénybevette a kedvezményt, és így évvégén elmondása szerint már 3 gyermekre).
Ahhoz, hogy a megosztást jól készítsd el, látnod kell a másik fél adóbevallását is.
2011. januártól május végéig kétgyermekes család volt, tehát gyermekenként 62.500,- Ft kedvezményre jogosult a család. Ez összesen: 625.000,- Ft.
2011. májustól decemberig 3 gyermekesnek számít a család, tehát gyermekenként 206.250,- Ft kedvezményre jogosult a család. Ez összesen: 4.331.250,- Ft.
A kettő együtt: 4.956.250,- Ft. Ezt az összeget kell az apa és anya között úgy megosztani, hogy az adójóváírást is figyelembe véve mind a ketten a legjobban járjanak.
Ha kettejüknek nem volt összesen ennyi (4.956.250,-Ft) az adóalap-kiegészítéssel növelt adóalapjuk (szuperbruttó jövedelem), akkor mind a kettőnél kifut az adóalap 0-ra, adófizetési kötelezettség ezáltal nem keletkezhet, így az év közben levont adóelőleg visszaigényelendőbe megy át.
Folytatom, tehát a legegyszerűbben: Az apa és anya adóalap-kiegészítéssel növelt összegét írd be családi kedvezményként is az adóbevallásban. Így nullázódik le az adóalap, és visszajön az összes levont adóelőleg.
Mivel számokat nem látok, ezért szólok, arra figyelj, hogy a két bevallás 16. sorában összesen nem lehet több, mint az említett 4.956.250,- Ft. Kevesebb lehet, de több nem. Sőt, ha ennyi adóalapjuk nem is volt, akkor csak kevesebb lehet.
Szia! Köszönöm a választ.
Csak az apának a bevallását készítem, a munkáltató által kiadott 11M30-ban a következő szerepel:
1. sor d. oszlop: 3 200 060 Ft
Levont adóelőleg: 285 261 Ft
16. sor: 1 125 000 Ft
24. sor: 12 hó 46 479 Ft
Élettársa adóbevallását láttam, kettejük összege nem haladja meg azt az összeget, amit említettél.
Tehát, az apánál a 16.sorban nyugodtan beírhatom a 3.200.060 Ft-ot?
A nyilatkozattal kapcsolatban vannak még kérdéseim:
az apa csak a vér szerinti gyermeke (1 fő + a magzat 2011. júniusától) után nyilatkozot-elmondása szerint. De viszont a nevelt lánya is szerepel a nyilatkozatában. Ezzel mi a teendő?
Imádom az élettársas dolgot! Húúúúúúúúú!
Tehát jól gondolom, hogy mind a két gyermek az anya vér szerinti gyermeke + van a magzat.
Tehát az anyánál fennállnak az előbb leírt összegek a családi kedvezmény éves összegénél. Ő ennyire tuti, hogy jogosult. Vagyis a családja.
Az apa viszont - mivel 1 gyermek a sok közül nem a vér szerinti gyermeke - csak kétgyermekes családnak számít + van a "hozott" gyermek, akire tekintettel nem érvényesíthet családi kedvezményt év közben, csak év végén, ha az anya csak részben, vagy egyáltalán nem tudja igénybe venni a saját családi kedvezményét. Ennek is az a feltétele, hogy az anya és az apa sem vette igénybe adott hónapban az egyedülállóknak járó, magasabb összegű családi pótlékot. Ezt jó volna tudni, hogy úgy volt-e!
Ha nem kaptak 2011. év egyik hónapjára sem egyikőjük sem, egyik gyermek után sem magasabb összegű családi pótlékot, akkor a család az anyának járó maximális összegű családi kedvezményre jogosult, amit a hozott gyermekre tekintettel is megoszthat az anya év végén az élettársával az adóbevallásban.
Ha az utóbbi állításom igaz, akkor marad az, amit az előző hozzászólásomban leírtam. Tehát ezzel az általad megadott összeggel csökkentheted az adóalapot az apánál is.
Ha volt magasabb összegű családi pótlék kifizetés valamelyik gyermekre tekintettel, akkor a számok változni fognak, és nem mindegyik részét oszthatják meg egymás között év végén sem!
Tehát a feladat az, megtudni, hogy volt-e 2011. év bármely hónapjára magasabb összegű családi pótlék folyósítva bármelyik gyermek után is, és ha volt, akkor melyik hónapokra.
Megkérdeztem: az édesanya vett igénybe magasabb összegű családi pótlékot (ez nem volt megosztva), igazolást követeltem tőle, mert nem kaptam. A napokban intézi.
Akkor az apa bevallásában mi fog történi?
(Édesanyának sem az igazolás a magzatról, sem a családi pótlékról nincs meg, megkértem, hogy SŰRGŐSEN keressék fel az illetékeseket ez ügyben, hogy utólag adjanak - igaz az édeasnyának a munkáltatója intézi a bevallást....)
Kezdő könyvelő vagyok mégcsak, nem gondoltam volna, hogy mindjárt elsőre belefutok ilyen galibába :)
A családi pótlékról, és a magasabb összegű családi pótlékról nem kell igazolás, mivel az adóhatóság arról hivatalosan értesülni fog az Államkincstártól, elég, ha az édesanya tudja azt, és megmondja Neked. Csak jót mondjon. Viszont a magzatról kell, hiszen annak birtokában tudja csak igazolni, hogy jogosan vette igénybe a családi kedvezményt a terhesség 91. napjától, mivel a nőgyógyászok nem szolgáltatnak adatot az adóhatóságnak.
Azokra a hónapokra járó családi kedvezmény összegét, amelyekre egyedülállóság címén az édesanya magasabb összegű családi pótlékot kapott nem oszthatja meg év végén sem a férjével, sem az élettársával.
Tehát külön ki kell majd az adatok birtokában számolni, hogy mekkora az az összeg, amit nem oszthat meg a párjával. A fennmaradó családi kedvezmény összegét már megoszthatja.
Csak feltételezem, hogy januártól május végéig kapott magasabb összegű családi pótlékot, így azok számolásával is benne vannak abba az összegbe, amelynél az apa valószínűleg vissza tudja igényelni a teljes összegű befizetett adóelőlegét még úgy is, hogy az 5 hónapra járó családi kedvezményrészt nem veheti Ő igénye.
5 hónapra 2 gyermek után 625.000,- Ft (ez az, amit csak az anya vehet igénye)
7 hónap x 3 fő x 206.250,- Ft = 4.331.250,- Ft (ezt az anya és az apa is igénybe veheti, tehát ez a megosztható rész).
Mivel már a mindkettőjük által igénybe vehető összeg is nagyobb, mint 4 millió forint, ezért az apa is vissza fogja tudni kapni az év közben levont adóelőlegek összegét.
Csak nehogy kiderüljön, hogy az anya még mindig az egyedülállóknak járó magasabb összegű családi pótlékot kapja a gyerekek után:)
Nem tudom, hogy érthető voltam-e?
http://www.youtube.com/watch?v=JcSBRuZ2tkY&feature=relmfu
a hölgy miért nem hívja fel a figyelmet arra, hogy évközben levont adóelőleg visszaigényelhető, a fent részletezettek szerint??? Nem úgy lenne tisztességes?
Továbbá miért van az, hogyha az APEH-nál érdeklődöm 3 különböző embertől, mindegyiktől más választ kapok????
Már a könyvelőt is megtévesztik!
Nézd, a munkáltató nem tudhatja előre, hogy egy dolgozójának hogyan alakulnak az adóval kapcsolatos összegei év végéig, ugyanis azt év közben rengeteg minden befolyásolhatja. Nem mondhatja azt, hogy visszaigénylésed lesz év végén, ha még maga sem tudja, mert azzal csak felesleges reményt ébreszt emberekben, és nehéz nekik utólag megmagyarázni, hogy miért nem úgy történt.
Év vége felé már általában látható, kinek hogyan alakul az ügye. Az adóbevallás hivatott rendezni ezeket a dolgokat mind adóalap, mind kedvezmények, mind kedvezmények megosztása terén.
Lehet, hogy csak év végére derül az ki, hogy valakinek másképp költségelve egy dolog kedvezőbben jön ki. Ez vonatkozik a családi kedvezményre is. Azért ad a törvény lehetőséget az év végi "újraelosztásra", tehát a két jogosult (ha van) közötti megosztásra olyan arányban, amelyik nekik a legkedvezőbb függetlenül attól, hogy év közben hogyan is vették azt igénybe.
Hogy melyik adózó mit szeretne a lehetőségeivel kezdeni, azt egy munkáltató nem mondhatja meg helyettük év közben sem.
Inkább örüljenek annak, hogy visszaigénylésük lett, és nem befizetnivalójuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!