Az APEH (ill. már NAV) ellenőrizheti a magánszemélyek banki folyószámláját és bankbetéteit?
(Bocs, nem tudom melyik kategóriába lenne való a kérdés, mindegy.)
Az a helyzet, hogy van az apeh felé elmaradt járulékfizetési tartozásom. Azt mondom jogos is, és kifizetném, de régóta nincs munkám és nem tudom mikor találok, bizonytalan. Bankban van egy kis félretett pénzem, amiből még pár hónapig kitelik a rezsi/kaja/egyebek. Ebből kitudnám fizetni a tartozást, de amíg nincs munkám, addig nem szeretném, mert akkor még közelebb jön az éhhalál ideje, amennyiben akkorra se lesz munkahely.
Kérdésem, hogy ha azt mondom az apehnak, hogy nincs pénzem jelenleg, akkor elhiszi, vagy utánajár a bankszámlámnak, és megláthatja, hogy van párszázezer forintom még?
Adó- és járuléktartozásnál teljes mértékben inkasszózható a bankszámla. Nincs mentesség, csak munkabérre kiadott végrehajtás esetén más tartozásnál (például gyerektartás, valamilyen tartozás, közműszolgáltatói befizetés elmaradás).
Ha valamilyen értékpapírban van a pénzed egy bankban, takarékszövetkezetnél az nem olyan könnyen elérhető, hiszen azt nem jelentik sehova, arról nem tud az adóhivatal, csak annak megkeresésére adnak róla információt. De a sima folyószámlát könnyebben eléri.
Nem jelentik a bankok kötelezően, hogy mai napon x ember nyitott számlát a következő számokkal.
De a NAV ilyenkor ír egy levelet, hogy van-e az illető nevén bankszámla, és ha van, akkor tiltsák le belőle a tartozást. Ilyenkor először csak blokkoljuk az összeget, válaszolunk a NAV-nak hogy van itt számla és rendelkezésre áll az összeg. Ők meg válaszolnak, hogy hová és mekkora összeget utaljunk. Ez már nem csak egy sima levél, hanem bírói végzés, aminek ott van a végén hogy jogerős. Ha ez nincs rajta, nem kell utalnunk.
A levélben általában benne van, hogy a számlatulajdonos és 3. személy nem értesíthető a megkeresésről, tehát fel sem hívhatjuk az ügyfelet hogy le akarnak vonni a pénzéből.
Az esetek 95%-ában ez cégeket érint. 5 év alatt talán 2 ilyen magánszemélyes megkereséssel találkoztam, ahol utalnunk is kellett.
#12 beírónak :
Látom te banki ügyintéző vagy, ezért megkérdezném : vajon MINDEGYIK banknak küldenek ilyen levelet a NAV-tól?...
Elég sok bank van Mo-on...
Arra lennék kíváncsi, hogyan találják meg az illető bankszámláját?...
Igen, szerintem igen.
A levél egy sablon, szerintem minden banknak kiküldik.
Hát hogy minden bankot megkeres, az igen nagy meló -legalábbis időigényes - lenne, lehet hogy több pénzébe kerülne az adminisztráció mint a behajtandó összeg:))
( értsd bele az összes bankot, takarékszövetkezetet ahol elvileg az illetőnek bankszámlája lehet).
Ha már végrehajtás alatt van a tartozásod nem kérdezi meg a NAV hogy miből akarsz megélni.Leinkasszálja az összes számládat,megtakarításodat,kötvény-részvényt a tartozás erejéig. Levonás-mentes a nyugdíjminimum összege (jelenleg 28500Ft/hó) és a nyugd.minimum négyszeresét el nem érő összeg 50%-a.
Ha részletfizetés-kérelmet adsz be, és vállalod hogy egyenlő részletekben ezt törleszteni tudod, akkor ha kedvezően bírálják el természetesen nem fognak inkasszálni amíg törlesztesz.
Hogy hány bank van?
A PSZÁF oldalán található statisztika szerint ( tavaly év végi állapot ) van 29 bank, 6 szakosított hitelintézet, 132 szövetkezeti formában működő hitelintézet ( takszövök) és 10 fióktelep.
Ez eddig 177, ahol szinte bárhol lehet a mani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!