Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Lakáseladás szerepeltetése az...

Lakáseladás szerepeltetése az adóbevallásban. Ébren van még valaki, aki ért hozzá?

Figyelt kérdés
2008.januárban vásárolt lakásomat 2011 februárjában eladtam. 2010-ben a férjemmel együtt vásároltunk egy házat. Az illetékek rendben kifizetve. A kérdésem az, hogy az eladott lakásom vételárát szerepeltetnem kell-e a 2011-re készített adóbevallásomban, ha igen akkor hol (1153-04? nem világos a számomra hova és mit kell írni). Az újabb házvásárlás cél szerinti felhasználásnak minősül? Köszi
2012. ápr. 17. 00:16
 1/4 anonim ***** válasza:

Nem számít cél szerinti felhasználásnak. Az idősek otthonában, fogyatékos személyek otthonában vagy más hasonló ápolási intézményben való elhelyezést jelent saját maga, élettársa, vagy közeli hozzátartozója részére.

Egy példán levezetve:

2008-ban a tulajdonodba került egy 5 milliós lakás. Megfizetted utána az illetéket, ami 100 ezer volt. Az ügyvédnek fizettél 50 ezer forint szerződéskötési díjat, amiről számlát is kértél a nevedre.

Ezt az ingatlant eladtad 2011-ben 6 millióért.

Az adóköteles jövedelem kiszámítása:

6.000.0000,- bevétel

- 5.000.000,- (megszerzésre fordított összeg, vételár)

- 100.000,- (visszterhes vagyonátruházási illeték)

- 50.000,- (ügyvédi díj)

= 850.000,- (a számított jövedelem)

A számított összeg 60 %-ka lesz az adóköteles jövedelem, mivel az adótörvény %-osan csökkenti a számított jövedelmet aszerint, hogy a vásárlástól számítottan melyik évben értékesítik az ingatlant. Ez alapján 5 éven túli értékesítés esetén adómentessé válik az ingatlan értékesítéséből származó jövedelem. Mivel még nem telt el az 5 év, ezért a számított jövedelem 60 %-át kell adóköteles jövedelemnek tekinteni.

850.000,- Ft x 60 % = 510.000,- Ft. Ez után az adó mértéke: 16 %.

Adóbevallás 1153-04 pótlapon az 1. sorban.

Bevétel a 6 millió, költség az 5.150.000,-, jövedelem: az 510.000,- Ft. Adó pedig annak 16 %-a: 81.600,- Ft.

A fentiek arra vonatkoznak, ha nem lakásszerzési kedvezménnyel szerzett lakásodat adtad el 2011-ben.

Még megjegyzem: A kapott bevételből levonható az ingatlan megszerzésére fordított összeg, az azzal kapcsolatban kifizetett illeték, ügyvédi díj, valamint az értéknövelő beruházás értéke is. Értéknövelő beruházás viszont nem azt jelenti, hogy kifestettem a lakást, hanem például egy komfortfokozattal növeltem azt. Bevittem a vizet, vagy a vezetékes gázt, bővítettem egy szobával.

Ide tartozik még az állagmegóvás is, ha az eladást megelőző 24 hónapon belül történt, ez összegszerűen be van határolva úgy, hogy az eladási ár 5 %-át meghaladó mértékűnek kellett lennie. Például egy tetőcsere, mert beázott az ingatlan.

A levont kiadásokról, költségekről, megszerzésre fordított összegről számlával, bizonylattal, okirattal kell rendelkezni, egyébként nem vonhatóak le a bevételből.

(illeték-kivetési határozat, számla az ügyvédtől, értéknövelő beruházás számlái stb.).

2012. ápr. 17. 06:50
 2/4 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm a részletes válaszodat.

Mivel drágábban vettem a lakást, mint amennyiért el tudtam adni 2 évvel később, így mínuszra jön ki a számított jövedelem. (A NAV gondolom nem akar nekem ezért fizetni, ezek szerint túl sok számolnivalóm nincs a továbbiakban. :)

2012. ápr. 17. 11:28
 3/4 anonim ***** válasza:
Ilyen felállással nem keletkezik adóköteles jövedelmed, tehát nincs mit bevallani és adót sem kell fizetni. Tehát "felejtős"!
2012. ápr. 17. 11:46
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszi még egyszer a választ!!
2012. ápr. 17. 12:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!