Több havi családi kedvezményt vettem igénybe, mint ami járna. Hogyan kell az adóbevallásban jeleznem?
Egész évre kaptam családi adókedvezményt, de csak az első 7 hónapra jár, 8. hónaptól a gyermekem már nem tanult, hanem bejelentett állása lett. Vissza szeretném fizetni a többletet, de nem tudom, hogy melyik sorba kell beírnom.
Az adóbevallásban melyik sorba kell ezt feltüntetnem?
Tudna valaki segíteni?
Ez elég nagy probléma Neked.
A ténylegesen igénybe vehető családi kedvezményt a 1153-as bevallás 16. sorának "d" oszlopába kell beírni. Akkor tehát 1 gyermek után egész évre nem 750.000,- Ft-ot, hanem csak 437.500,- Ft-ot (7 hónapra). Az adó további levezetésével így majd lehet, hogy fizetendő adód jön ki a 69. sorban.
Ne felejtsd el kitölteni a bevallás 1153-03-as lapját sem, ha családi kedvezményt veszel igénybe.
Viszont, ha a befizetendő adód 10 ezer forintnál több, (és azért, mert nem szóltál időben a munkáltatónak, hogy már nem járna a családi kedvezmény), akkor a 68. sorban egy 12 %-os különbözeti adót is fel kell számolnod még befizetendőként. (Ez egyfajta bírság, csak nem az a neve)
Nem tudom, hogy hogyan alakul az adód levezetése, mivel tavaly még volt adójóváírás, lehet, hogy az valamelyest segít a dolgon, de lehet, hogy nem. Pontos számok nélkül nincs pontos válasz.
Augusztus hónapban egyáltalán nem állt fenn a családi pótlékra való jogosultság?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!