Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Tanácsot kérnék SZJA bevallás...

Tanácsot kérnék SZJA bevallás ügyében, a lentebb leírt esettel kapcsolatban?

Figyelt kérdés

Könyvelő vagyok, a következő ügyben kérnék segítséget:

két ismerősömnek készítem el az SZJA bevallását:

1. Ismerősöm 2010. novemberében nyugdíjba ment. Egyéb okok miatt a végkielégítése csúszott, így azt 2011. januárjában számolták el és fizették ki. Átadta az ezzel kapcsolatos papírokat, ezzel semmi problémám nincs. Viszont azzal igen, hogy a 2011. évi nyugdíjat be kell vallani vagy sem?? Szerintem igen, ismerősöm szerint nem. Ő azt mondja, semmiféle papírt nem kapott a nyugdíjfolyósítótól az adóbevallásával kapcsolatban.

2. Másik ismerősöm papírján szerepel a levont és megfizetett adóelőleg soron kívül a következő: munkáltató által levont, és megfizetett adókülönbözet (elenyésző összeg). Ezen összeget hozzáadhatom a levont és megfizetett adóelőleghez???

Köszönöm a segítséget!

2012. ápr. 11. 10:19
 1/5 anonim ***** válasza:

1. Nem.

2. Passz.

2012. ápr. 11. 14:29
 2/5 anonim ***** válasza:

1) A 1153-as nyomtatványon már nem szerepel a nyugdíj. Előtte, mint adóterhet nem viselő járandóságot számoltuk el. Tehát nem kell beírni, mert nincs hová.

2) Jó kérdés. Nem vagyok biztos a válaszban, tippelni meg nem akarok. Passz.

2012. ápr. 11. 15:50
 3/5 anonim ***** válasza:

Nyugdíj adómentes volt 2011-ben is, tehát nem kell az adóbevallásban szerepeltetni, azért nincs is neki sor feltüntetve.

Ha az adókülönbözet a 11M30-as nyomtatvány 655. vagy 656. sorában szerepel, akkor azt nem számoljuk sehova. Az egy tájékoztató adat, nem pedig a levont adóelőleg összege.

Ennél az igazolásnál tulajdonképpen a munkáltató által ismert adatok alapján "elkészítette" az adóbevallását a dolgozónak, és aszerint van feltüntetve ebbe a két sorba, hogy az ismert adatok alapján a dolgozónak milyen adókülönbözete van. De ez nem feltétlenül egyenlő az év végi adóbevallásban "kihozottal". Hozzáadni pedig nem szabad semmihez sem. A ténylegesen levont adóelőleg összege a nyomtatvány 651. sorában szerepel, elkülönülten adózó jövedelmek esetén pedigt a 653. sorban is van adat.

Tehát a 655. és 656. sorral nem foglalkozunk!

Az sem volt normális, aki ezt a nyomtatványt kitalálta, totálisan félrevezető szinte mindenki számára.

2012. ápr. 12. 09:01
 4/5 A kérdező kommentje:

Hát pedig kettő barátomnak is ez szerepel a bevallásában. Két éve csinálok bevallásokat, és ilyennel sosem találkoztam.

A másik a Táppénz. Barátom 1 napig táppénzen volt, megérkezett neki a levél még tavaly novemberben, amit oda kellett volna adnia a munkáltatójának, aki az adóelőlegbe beszámította volna és többek közt a MÁS BÉRJÖVEDELEM sorba betudták talán tenni. Nem tette meg, mert a 11M30-asban nem szerepel. Ezt be kell írnom nekem az 1153 MÁS bérjövedelem sorában?

2012. ápr. 12. 09:19
 5/5 anonim ***** válasza:

A munkálató csak olyan jövedelmeket szerepeltethet a 11M30-ason, amelyeket Ő fizetett ki. Mivel a táppénzt a barátodnak az egészségbiztosítási pénztár fizette ki, ezért neki küldték ki róla az igazolást is, nem pedig a munkáltatónak.

Tehát ez a 11M30-ason nem is szabad, hogy szerepeljen. A barátod bevallásában a 3. sor Más bérjövedelemnél kell ezt feltüntetnie még.

Ha a munkáltató fizette volna ki a táppénzt (ennek feltétele, hogy kifizetőhely legyen), akkor a 11M30-as nyomtatvány 1. sorában szerepeltette volna azt is. Nem pedig a 3. sorban. Akkor a bevallásban is az 1. sorba kellett volna beírni. De így a 3. sorba kerül, mivel nem a munkáltatótól kapta, hanem az egészségbiztosítási pénztártól.

2012. ápr. 13. 06:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!