Volt férjem a tulajdonában lévő lakást eladná nekem áron alul, lehetséges?
Figyelt kérdés
Férjemmel elváltunk. A két közös gyerekre való tekintettel a tulajdonában levő lakást, amiben korábban együtt neveltük a gyerekeket, eladná nekem. A lakás 7 milliót ér, nekem eladná 2-ért (mert jót akar nekünk). Lehetséges ez? Nem ütközik valami jogszabályba?2012. ápr. 1. 11:50
1/5 Smartguy86 válasza:
Miért ütközne? De szerintem egy ügyvéd vagy egy könyvelő tudna javasolni jobb megoldást is, mint az adásvétel.
2/5 anonim válasza:
Szerintem meg ebből baj lesz. Te, mint tulajdonos illetéket leszel köteles fizetni a lakás után és mivel ez a töredéke lesz annak mint amennyit a forgalmi érték után kellene fizetni, így gondod lehet a NAV-val. Szerintem a NAV-nak nagyon nem lesz mindegy, hogy 7 millió vagy 2 millió után fizetsz majd illetéket.
3/5 anonim válasza:
Baj nem lesz belőle, de a vagyonszerzési illetéket nem a 2 millió után állapítják meg. Ha öt éven belül eladod, akkor viszont az eladási ár mínusz 2 millió Ft a jövedelmed, ami után (a fele után, ez mindig változik) SZJA-t kell fizetni.
4/5 anonim válasza:
Nem ütközik semmibe, és az adóhivatal sem tud belekötni, márcsak azért sem, mert a vagyonszerzési illetéket (amit vásárláskor a vevőnek szabnak ki), nem a szerződésben megállapított értéke után vetik ki, hanem az általuk meghatározott különböző számítási módszereken alapuló piaci érték után, ha nem tartják reálisnak azt az összeget, amit a szerződésben lefektettek.
5/5 anonim válasza:
Ha szabályosan jártok el, akkor a lakás 2/7 részéhez vásárlás, az 5/7 részéhez pedig ajándékozás útján jutsz hozzá.
Ez adóoptimalizálási szempontból kedvezőtlen, mert az 5/7 részre 10% az illeték.
Ha a közös gyerekeknek ajándékozza, az ingyenes, de 18 éves korukig csak gyámhatósági engedéllyel lehet átépíteni, eladni, stb.
Azt érdemes csinálni, hogy 7 millióról írni a szerződést, de csak kettőt fizetsz ki, ám volt férjed igazolja, hogy kifizette az egészet. (Hacsak nem vagy vállalkozóként vagyonosodási vizsgálat célszemélye, mert így ugye keletkezett 5mFt, amire nincs magyarázat...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!